Bafıl Talabani: İhraç değil, kovuldular!

KYB Eşbaşkanı Bafıl Talabani, Rûdaw muhabirinin partiden ihraç edilen Lahor Şeyh Cengi ve diğer yöneticileri hakkındaki sorusuna, “İhraç edilmediler, kovuldular” yanıtını verdi.

Bafıl Talabani: İhraç değil, kovuldular!

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yönetimi, Eşbaşkan Bafıl Talabani başkanlığında bugün Süleymaniye’de toplandı.

Toplantı öncesinde Talabani gazetecilerin sorularına yanıt verdi.

Rûdaw muhabirinin “diğer eşbaşkan Lahor Şeyh Cengi ve parti Yüksek Meclisi üyelerinin ihracının nedeni neydi?” şeklindeki sorusuna Talabani, “Kardeşim ihraç edilmediler, kovuldular. Anladın mı? Kovuldular. Herkes kovulduklarını biliyor zaten, sen de kovuldular de” şeklinde yanıt verdi.

Talabani, bugünkü toplantıda partinin iç meselelerini ele alacaklarını

Toplantıda, KYB Başkanlık Konseyi'nin parti tüzüğünde değişiklik yapmak üzere bu hafta toplanmasına karar verildiği ve toplantıda eş başkanlık sisteminin kaldırılmasının beklendiği bildirildi.

Ne olmuştu

8 Temmuz 2021 tarihinde Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Eşbaşkanı Lahur Talabani’ye yakın istihbarat ve terörle mücadele yetkilileri Bafıl Talabani tarafından değiştirilmiş, bu durum krize yol açmıştı.

Bafıl Talabani, bu hafta partinden ihrac edilen Ala Talabani’nin kardeşi Muhammed Tahsin Talabani’nin vekaleten sorumluluğunu yürüttüğü Güvenlik Ajansı’na bağlı İstihbarat Kurumu’nun (Zenyari) başkanlığına Eji Emin’i atarken, Lahur Talabani’nin kardeşi Polat Şeyh Cengi’nin sorumlusu olduğu Terörle Mücadele Birimi’nin başına da Vahab Halepçe’yi atadı.

Lahur Şehy Cengi, Zenyari ve Terörle Mücadele Birimi’ndeki değişikliklere itiraz etti. Zenyari’nin merkezine Muhammed Tahsin Talabani’yi değiştirmek için askeri gücün gönderilmesi üzerine kriz tırmandı.

Ardından Bafıl Talabani, kendisine yönelik zehir verilerek suikast gerçekleştirildiğini açıklayarak bu konuda Lahur Şeyh Cengi’yi işaret etti.

Eşbaşkanlık görevinden ihrac edilen Şeyh Cengi, hakkındaki iddiaları reddetti.

KYB yönetimi, 2 Kasım günü Lahur Şeyh Cengi ile birlikte Ala Talabani, Jino Muhammed ve Şaduman Mela Hasan’ın partiden ihrac edildiğini açıkladı./Rudaw