Bafıl Talabani, kendisine yapılmak istenen suikastı anlattı

YNK Eş Başkanı Bafıl Talabani, partisinin istihbarat biriminde görev yapan bir şahıs tarafından zehirlendiğini doğrulayarak, suikast için kullanılan zehrinde bulunduğunu söyledi. Ele geçirilen belgelere ilişkin konuşan Talabani, “Şu ana tartışmalar devam ediyor acaba birincisi mahkemeye mi verilsin; ikincisi nerede mahkemeye verilsin Kürdistan Bölgesi’nde mi yurt dışında mı?” dedi.

Bafıl Talabani, kendisine yapılmak istenen suikastı anlattı

Kendisine yönelik suikast girişimi yapıldığını doğrulayan Bafıl Talabani, “Bir muhbiri kendi evimde yakaladım. Bir başka partinin ya da başka bir ülkenin değil İstihbarat Birimi’nin (Dezgay Zaniyari) muhbiriydi. Ben zehirlendim, kendi evimde zehirlendiğime dair elimde belgelerim var. İtiraf görüntüleri de var ve hatta zehir bile bulundu” dedi.

“Bu belgeleri neden yayınlamıyorsunuz” sorusuna da, mahkeme sürecini beklediği şeklinde yanıt veren Talabani, “Yaptığımız hiçbir toplantı iyi geçmedi. Kapalı kapılar ardından yaptığımız hiçbir toplantı ve görüşme çözümle sonuçlanmayacaktır” diye ekledi.

Bir gazetecinin daha önce YNK Polit Bürosu Lahor Şeyh Cengi’nin Kürdistan’ı terk etmesi için 72 saat verildiğini anımsatması üzerine Talabani, “Ben şahsen bu kararı vermedim, YNK Başkanlık Kurulu bu konuda kararını verdi. Ancak o (Lahor Şeyh Cengi) her halde gitmemeye karar verdi. Toplamda 124 üyeden 104 gitmesi yönünde çıkarılan kararı onayladı. Sayın Dr. Berhem Salih’in Cumhurbaşkanı olarak kendisinin bu kararın altına imza atmasını doğru dahi bulmadım, ben de imza atmadım ki şahsi algılanmasını istemedim. Ben Lahor’un gitmesini istemedim, bu belirli bir süre için verilmiş parti içi bir karardı. Gider ya da gitmez bu onun bileceği bir iştir” diye konuştu.

8 Temmuz öncesine dönülmeyeceğinin altını çizen Talabani, “Bu şehirdeki işadamları artık rahat bir nefes aldı. Bundan sonra geceleri rahat uyuyabiliriz diyorlar. Bu değişikliklerin yapılmasından önce Polit büro sekreterinin evine güç gönderiliyordu” dedi.

Bazı taraflar ile halk arasında bir kesim 8 Temmuz’u bu darbe gibi algıladı. Ancak Bafıl Talabani, “Açık bir şekilde ifade etmek isterim ki, yapılanlar aslında bir darbe planını boşa çıkarmaktı. Uzun süredir bu parti (YNK) içinde darbe yapılıyor. Lahor güvenlik birimlerini, bahsettiğim darbe için kullanıyordu. Dezgay Zaniyari içinde bir kesim parti içi organların üzerinde hâkimiyet sağlamıştı. Dezgay Zaniyari’nin hazırlamış olduğu listeler olmadan seçim yapılmamıştır, başka hiçbir yetkili bu kurumu bu kadar kendi çıkarları için kullanmamıştır. Bu partinin hiçbir yetkilisi Terörle mücadele ismini kendisini güçlendirmek adına kullanmamıştır” diye konuştu.

Kürtlerin Bağdat’ta birlik olması gerektiğini ifade eden Bafıl Talabani şöyle devam etti:

“Biz YNK olarak Kürtler arası birliğe inanıyoruz. Kürdistan Bölgesi’ne inanıyoruz, KDP ile rekabetimiz olduğu doğrudur ve oldukça doğal bir şeydir. Açık bir şekilde ifade edecek olursam KDP’den daha fazla oy almak istiyorum. YNK’nin en güçlü parti olmasını istiyorum. 8 Temmuz’dan sonra farklı bir YNK var. YNK eski çizgisine geri döndüğünü söyleyebiliriz. ,

Sayın Mam Celal’in çizgi ve prensipleri bizim için önemli. Biz Kürtler arasındaki birliğe inanıyoruz, özellikle de Bağdat’ta. Bu seçim çok çok önemlidir, çünkü etrafımızda çok fazla sorun var. Bu nedenle Kürtler Bağdat’ta tek ses ve birlik olmalı. Burada muhtelif konularda tartışabilir, birbirimize rakip olabiliriz ancak biz centilmence yapılan bir rekabeti benimsiyoruz. Hakaret ederek veya rencide etme politikasıyla YNK’nin başka bir partiyi yenebileceğini düşünmüyoruz. Halkımıza hizmet ederek, yolsuzluğu önleyerek, hükümeti güçlenmesi için destekleyerek, Yeşil Bölge’de yatırımı sıradanlaştırmakla bir numaralı parti haline gelebiliriz. 8 Temmuz’dan sonra Kürtlerin birlik olması için daha iyi bir zemin var özellikle de Bağdat’ta.”

Bafıl Talabani şöyle devam etti:

“Yüzde 40 ile 50 arasında YNK'li yetkililerinin Asyacell ile konuşmaktan çekiniyordu. Bu da şu anlama geliyor, yani Dezgay Zaniyari’den daha çok Parasitin’e (YNK’nin istihbarat birimi) daha çok güveniyorlardı. Dezgay Zaniyari içinde bir bölüm insanları YNK içindeki ahlakıyla ilgili çalışmış.

Biz hükümetin emrini yerine getirdik. Bizim hükümet içindeki temsilcimiz Kubad Talabani’dir, kendisi bu değişikliklerin yapılması için karar verdi, biz de söz konusu kararın uygulanması için kendilerine destek verdik.”

YNK içerisindeki kriz

YNK eş başkanları arasındaki kriz, 9 Temmuz’da Süleymaniye kentinde Lahur Şeyh Cengi Talabani’ye yakınlığı ile bilinen istihbarat ve terörle mücadele müdürlerinin Bafıl Talabani tarafından değiştirilmesi ile başladı.

Bafıl Talabani daha sonra kendisini Genel Başkan olarak ilan etti. YNK basını da Lahur Şeyh Cengi’nin eş başkanlık yetkilerinden feragat etmeyi kabul ettiğini duyurdu.

Ancak konuya dair bir açıklama yapan Şeyh Cengi, yaşananları kendisine karşı bir “komplo” olarak yorumlayıp kabul etmediğini söyledi.

YNK Politbürosu da geçtiğimiz günlerde Şeyh Cengi’ye 72 saat içerisinde Kürdistan Bölgesi’ni terk etmesi çağrısında bulunmuştu. 

 (Rudaw)