Bağımsız Kürdistan için bir adım daha

Erbil'in bağımsızlık referandumu BM'nin gündeminde. Güvenlik Konseyi'ne brifing verildi.

Bağımsız Kürdistan için bir adım daha

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin 30 Mart tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e ‘’En erken tarihte referandum düzenleyecekleri’’ konusunda bilgi vermesinin ardından konuyla ilgili bugün BM Genel Kuruluna ‘’Bağımsızlık Referandumu’’ hakkında bilgilendirme yapıldı.

Erbil'in bağımsızlık referandumu hakkında Birleşmiş Milletler Irak Özel Temsilcisi Ján Kubiš  tarafından Güvenlik Konseyi'ne brifing verildi. Kürdistan hükümetinin  yıl sonuna kadar düzenlenmesi planlanan bağımsızlık referandumu hakkında Güvenlik Konseyi’ne bilgi veren BM Irak Özel Temsilcisi  Kubiš, Erbil’in referandumdan hemen sonra bağımsızlık ilan etmeyeceğini söyledi.

Kubiš brifingde, Erbil ile Bağdat arasında, özellikle de federal sistem ve tartışmalı bölgelerin geleceği konusundaki diyalog ve ilerleme eksikliğinin gelecekte daha fazla sorun yaratacağının altını çizdi.

Üst düzey Kürdistan yetkililerinin bağımsızlık referandumu niyetini açıkladığını hatırlatan Kubiš, “Yetkililer, oylamanın amacının hemen bağımsızlık ilan etmekten çok dünyaya halkın iradesinin ne yönde olduğunu göstermek” ifadelerini kullandı.