Barış Atay’dan Kılıçdaroğlu’na: Kendisi de adalet arayışı için 400 kilometre yürümüştü

Barış Atay’dan Kılıçdaroğlu’na: Kendisi de adalet arayışı için 400 kilometre yürümüştü

HDP’li üç belediyeye kayyum atanmasını değerlendiren TİP Milletvekili Barış Atay, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na seslendi. Atay, “Kendisi de ülkede adalet arayışı için 400 kilometre yürümüş bir Genel Başkan’ın ‘sokağı doğru bulmuyoruz, bu protesto biçimini doğru bulmuyoruz’ demesi talihsizlik bizim açımızdan. Aydınların, sanatçıların bu konuda artık sesini çıkarması gerekiyor” dedi ve kayyum kararının 31 Mart’ın akşamında verildiğini söyledi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay, HDP’nin Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlıklarına kayyum atanmasını Tarafsız Haber Ajansı’na değerlendirdi.

Atay, “2016’da ilk kayyımlar atandığı dönemde zaten bunun bir siyasi darbe olduğunu söylemiştik. Şimdi ikinci kısmını yapmaya çalışıyor AKP. Çünkü yerel seçimlerde çok ciddi bir mağlubiyeti var. Hem kendi tabanında bu mağlubiyetin izlerini örtmek hem Suriye’de yaşadığı başarısızlıktan dolayı içeriyi kriminalize ve terörize etmek için Halkların Demokratik Partisi’nin belediyelerine kayyım atama yöntemini yine icra ediyor” dedi.

"Kılıçdaroğlu'nun Açıklamalarının Talihsizlik Olduğunu Düşünmek İstiyoruz"

Muhalefet partileri ile sanatçı ve aydınlara seslenen Atay, “Altını çizmekte yarar var, Türkiye İşçi Partisi özellikle bunun çağrısını yapıyor; Türkiye’de bütün muhalif güçlerin bu halk iradesinin gaspı karşısında topyekün bir mücadele ve direniş göstermesi gerekiyor. Sayın Kılıçdaroğlu’nun açıklamasının, biz kendini ifade edememek, bir talihsizlik olduğunu düşünmek istiyoruz. Çünkü kendisi de ülkede adalet arayışı için 400 kilometre yürümüş bir Genel Başkan’ın ‘sokağı doğru bulmuyoruz, bu protesto biçimini doğru bulmuyoruz’ demesi talihsizlik bizim açımızdan. Ama zamanda ülkenin aydınlarına, sanatçılarına da bir çağrı yapmak gerekiyor. Sonuçta bu Kürt halkının iradesine yapılmış bir saldırı da olsa sadece Kürt halkının problemi değil. Bugün ülkede topyekün faşizmle bir mücadele var. Aydınların, sanatçıların bu konuda artık sesini çıkarması gerekiyor” diye konuştu.

"AKP Resmen Freni Boşalmış Bir Kamyon Misali Yokuş Aşağı Gitmekte"

Kayyımların başka belediyelere sıçrama ihtimalini de değerlendiren Barış Taya, “Ülkede herhangi bir belediye için böyle bir korku hissetmek çok doğal şu anda. AKP resmen freni boşalmış bir kamyon misali yokuş aşağı gitmekte, ne yapacağını kendilerinin de bildiğinden çok emin değilim. Şu an elinden gitmekte olan iktidarı savunmak uğruna her türlü hukuksuzluğu, her türlüm şiddeti uygulamak, kullanmak isteyecektir. Fakat halkın bir iktidardan daha güçlü olduğu gerçeğiyle karşılaşacağından eminim” dedi.

'Eş Başkanlık' Gerekçesi

Atay, İçişleri Bakanlığı’nın kayyımlarla ilgili açıklamasında yer alan “… belediye mevzuatında dayanağı olmayan sözde ‘eş başkanlık’ uygulamaya ve mevcut belediye başkanının tüm yetkilerini sözde eş başkan sıfatı verilmiş kişilerle birlikte kullanmaya başladıkları…” ifadesini de değerlendirdi.

"Kendilerinden O Kadar Emin Değiller Ki Soylu Her Gün Açıklama Yapıyor"

Atay şunları söyledi: “Şu an Meclis’te eş başkanlarla temsil edilen bir partiden, resmi olarak kabul edilmiş bir sistemden bahsediyoruz. Sonuç olarak bürokratik olarak görüşmelerini yapan, seçim kampanyalarını bu şekilde yürüten bir parti. O yüzden bu sebep çok abuk sabuk bir sebep. Ondan da öte Selçuk (Mızraklı) Başkan hakkında açılan davanın geçmişteki fezlekelerden geldiğini görüyoruz. Bence 31 Mart’ın akşamında verilmiş bir karar bu. Fakat o kadar kendilerinden emin değiller ki, Süleyman Soylu her gün çıkıp açıklama yapmak zorunda kalıyor”.