Bartın’da maden patlaması: Can kaybı 40'a yükseldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bartın'daki maden patlamasında hayatını kaybedenlerin sayısının 40'a yükseldiğini bildirdi.

Bartın’da maden patlaması: Can kaybı 40'a yükseldi

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında dün (14 Ekim) saat 18.45 sıralarında bir patlama meydana geldi. Patlamaya ilişkin can kaybı ilk olarak 14 olarak açıklandı, ardından Sağlık Bakanı Koca can kaybının 22'ye yükseldiğini duyurmuştu.

Soylu’dan son açıklama: 40 kişi hayatını kaybetti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saat 11.40’ta patlamanın yaşandığı maden bölgesinde açıklamalarda bulunarak can kaybının 40 olduğunu söyledi.

Soylu şunları ifade etti:

 “Arzu ederdik ve isterdik ki karşımızda hiçbir kaybımız olmadan sizlere bu açıklamayı yapabilelim. Ancak o saatten itibaren yapılan çalışmalarda hakikaten 350 metre yerin altında büyük bir seferberlik ve tüm arkadaşlar tarafında büyük bir çaba sarf edildi.

Sabah saat 07.30 itibariyle gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından sonra 14 şehidimize daha ulaştık. Yani 40 şehidimize ulaşmış olduk.

Bir madencimizle ilgili belirsizlik var. 40 madencimiz de kimliği belirlendi. biraz sonra da yine geri kalan 14 madencimizin kimliğini de kamuoyuyla paylaşacağız."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sabah saatlerinde hayatını kaybedenlerin sayısının 28'e yükseldiğini açıklamıştı.

Bakan Dönmez: Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağındaki patlamanın ardından bir galeride kısmen yaşanan yangına ilişkin, "Yangın büyük oranda kontrol altına alındı. Yangının soğutulmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Dönmez devamında şunları söyledi:

"Dün akşam yaptığımız açıklamada kısmen bir galeride yangın olduğunu söylemiştim. Yangın büyük oranda kontrol altına alındı. Yangının soğutulmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Şu an kuyu başındayız. Buradan 350 metre aşağıda oldu ama 2,5 kilometre de uzaktayız.

Yürüyerek bile oradan buraya 45-50 dakikadan önce gelme şansımız yok. Çalışmaya katılan arkadaşlara AFAD’a, UMKE’ye teşekkür ediyorum. 3 hafta önce Türk-İş başkanımızla buradaydık, kardeşlerimizle. İnşallah bir daha böyle acıları Rabbim bize yaşatmaz." 

Altun’dan açıklama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, saat 06.53'te sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamada 28 madencinin hayatını kaybettiğini bildirmişti.

"Bartın'da meydana gelen maden kazası, tüm yönleriyle incelenmeye devam etmekte, arama kurtarma çalışmaları sürdürülmektedir" ifadelerini kullanan Altun, şu bilgileri paylaşmıştı:

"Maden kazasında maalesef 28 kardeşimiz hayatını kaybetmiştir. Kurtarılan 58 madencimizin 11'inin tedavilerine hastanelerimizde devam edilmektedir. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Kazanın hemen sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla olay yerine giden Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Enerji ve Tabii Kaynaklar ve İçişleri Bakanlarımız, bölgedeki tüm çalışmaları gece boyu yerinden takip etmiştir."

Hayatını kaybedenlerin isimleri belli oldu

Hayatını kaybeden madencilerin bir kısmının isimleri şöyle:

Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz, Serkan Nakaş, Şuayip Okul, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabri Akdere, Murat Öztan, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Güldal Serenli, Orhan Altun, Emrah Kaya ve Rıdvan Acet.

Yaşamını yitiren diğer 2 işçinin ismi henüz açıklanmadı.

Erdoğan, Soylu ve Dönmez Bartın’da

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, maden ocağındaki patlama nedeniyle Bartın Amasra'da bulunuyor.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Diyarbakır programını iptal ederek Bartın’a gideceği duyurulmuştu.

Ne olmuştu?

Bartın'ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında dün (14 Ekim) akşam saatlerinde grizu patlaması meydana geldi.

Bartın Valiliğinin açıklamasına göre patlama saat 18.15 sıralarında -300 kotunda meydana geldi.

Gece saatlerindeki ilk açıklamasında madende 110 işçinin çalıştığı, 49 işçinin riskli bölgede kaldığı açıklandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez patlamaya ilişkin ilk açıklamasında, “Arkadaşlarımızın verdiği bilgiye göre grizu patlaması olduğu şeklinde. Galerilerin bir kısmına kadar raylı sistem çalıştı, bir kısmında yayan/elle müdahalelerimiz söz konusu. İçeride devam eden bir yangın yok. Önlem amacıyla temiz hava tüpleri ve yangın tüpleri gönderildi" ifadelerini kullandı.