Başbakan Barzani: Bu gösterilerde Kürdistan’ı karıştırmak isteyen başka bir el var

Başbakan Neçirvan Barzani Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basına yaptığı açıklama da Siyasi olarak bu dönemi atlatmanın yolu seçimlerin yapılmasıdır dedi.

Başbakan Barzani: Bu gösterilerde Kürdistan’ı karıştırmak isteyen başka bir el var

Başbakan Neçirvan Barzani Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basına yaptığı açıklama da Siyasi olarak bu dönemi atlatmanın yolu seçimlerin yapılmasıdır dedi.

aşbakan Barzani basın açıklamasına Almanya temaslarıyla başlayarak, Almanya'nın Fransa ile birlikte Erbil - Bağdat arasında sorunların çözümünde ortak hareket etmek istediklerini belirtti. Başbakan, Almanya'ya davetinden ve IŞİD'le mücadele döneminde yaptığı yardımlardan dolayı teşekkür etti.

Kürdistan'da yaşanan gelişmelere değinen Başbakan, gösterilerde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifalar dileyerek, şunları söyledi;

Gösteriler her ülkede, her bireyin hakkıdır. Ancak kargaşa çıkarma, ortalığı ateşe verme durumunda hükümetin önlem alma yetkisi ve görevi var. Kamu binaları ve parti binalarının ateşe verilmesi, ortalğı karıştırmak isteyen bir elin varlığına işaret ediyor. Halkın taleplerini anlıyoruz ama bu süreçte birlik olmaya ihtiyacımız var. Olaylara bakacak olursak... Halkın bir kesimi hak talebinde bulunuyor, bazıları ise binaları yakıyor. Bunun arkasında bir el yoksa kim neden binaları yaksın?

Kürdistan Bölgesi'nin gelirinin yarı yarıya düştüğünü, bunun da Kürdistan'ı zor durumda bıraktığını altını çizen Başbakan, bir diğer etkeni ise Kürdistan Bölgesi'nden Irak kentlerine giden mallardan Heşdi Şabi'nin vergi adı altında aldığı para olarak gösterdi.. Başbakan, "Bu bizim maaşları temin etmeyeceğimiz anlamına gelmez. Tabii ki herkesin maaşını almasını onun hakkıdır. Biz de bunu vereceğiz. Kürdistan halkına anlayışından dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

Bu süreçte Kürdistan'ın birlik olması gerektiğini ısrarla vurgulayan Başbakan Barzani, "siyasi olarak bu dönemi atlatmak istiyorsak, seçimler yapılmalıdır" dedi.

Goran ve Komel'in Hükümetten çekilmelerine ise sert tepki gösteren Barzani, "Kararlarına saygı duyuyoruz ancak bu kararı almadan önce bizimle toplantı yapmaları daha doğru olurdu. Seçimlere 3 ay kalmışken hükümetten çekilmeleri ilginç. 4 yıldır birlikteyiz, 3 ay kala mı eksik ve sorun olduğunun farkına vardılar? Bütün sorunların çözüm mercii seçim sandığıdır." dedi.

Irak Cumhurbaşkanı'nın gönderdiği mektubla ilgili olarak diyaloğa hazır olduklarını vurgulayan Başbakan Barzani, "Kürdistan Bölgesi yönetimi, Irak anayasasına göre, havaalanları ve sınır kapılarında ortak yönetime hazırdır. Diyalog dışında, sorunların çözümüne katkı sağlayacak bir seçenek olduğunu düşünmüyoruz. Fakat Bağdat'ın bizimle birlikte bu sorunu çözmeye de yanaşmıyor. Hergün televizyon ekranlarından memur maaşlarının ödeneceğini söylüyorlar ama icraat yok" dedi.