Başbakan Barzani: Şengal’de normalleşme için yasadışı silahlı gruplar çekilmeli

Ezidi Miri Mir Hazım Tahsin Beg’i kabul eden Başbakan Mesrur Barzani, bölgenin yeniden inşası için Şengal Anlaşması'nın uygulanması ve yasadışı silahlı grupların çekilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Başbakan Barzani: Şengal’de normalleşme için yasadışı silahlı gruplar çekilmeli

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Ezidi Kürtlerin Miri Mir Hazım Tahsin Beg ile bir araya geldi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Ezidilere yönelik desteğini yenileyen Başbakan Barzani, Şengal’in yeniden inşası ve halkın geri dönebilmesi için Şengal Anlaşması'nın uygulanması gerektiğini ve yasadışı silahlı grupların çekilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Mir Hazım Tahsin Beg de, Ezidilere verilen destekten ve hükümet kurumlarında Ezidilerin rolünün dikkate almasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Şengal Anlaşması

Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri, IŞİD’in saldırıları nedeniyle büyük bir yara alan Şengal’de güvenlik ve istikrarın sağlanması, göç edenlerin evlerine dönmesi, idari ve güvenlik erklerinin yeniden örgütlendirilmesi için 9 Ekim 2020’de bir anlaşma imzaladı.

Anlaşma, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert’ın gözetiminde gerçekleşti.

Buna göre, Şengal'de ilçe kaymakamı ve diğer idari birimler için yeni atamalar yapılmasına karar verildi.

Ayrıca, ilçe merkezinde güvenliğin sağlanması için yerel polis, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi ile Kürdistan Bölgesi asayiş güçlerinin koordineli çalışması konusunda anlaşma sağlandı.

Yine yasal olmayan tüm silahlı yapıların ilçe dışına çıkarılması, Kürdistan Bölgesi ile işbirliği kapsamında yerelden 2 bin 500 güvenlik personelinin alınması gerekiyordu.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal'in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için merkezi hükümet ile Erbil yönetimi arasında ortak komite kurulması kararlaştırıldı.

Ancak aradan geçen bunca zaman zarfında bir çok konuda adım atılmadığı gibi Erbil Bağdat’ı sorumluluklarını yerine getirmemekle eleştirdi.