Başbakan Mesrur Barzani'den Sudani'ye 2 mektup

Başbakan Mesrur Barzani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’ye gönderdiği iki mektupta bu yılın ilk üç ayına ait maaşların kredi veya başka bir şekilde sağlanmasını talep etti.

Başbakan Mesrur Barzani'den Sudani'ye 2 mektup

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu Başkanı Omed Sabah, Bağdat'ta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sabah, "Başbakan Mesrur Barzani, Irak Başbakanına iki resmi mektup gönderdi. İlk mektupta, başbakandan ve Irak Bakanlar Kurulu'ndan kalan üç aylık maaşların kredi veya başka şekilde zamanında ödenmesini istiyor” dedi.

Eylül ortasında Mesrur Barzani liderliğindeki üst düzey bir heyet, Bağdat'ı ziyaret ederek Irak başbakanı ve ilgili taraflarla görüştü. Irak Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesi'ne maaş sağlamak amacıyla Kürdistan Bölgesi'ne üç ay süreyle 2,1 trilyon dinar yani ayda 700 milyar dinar borç verilmesini kararlaştırdı.  

Kürdistan Bölgesel Hükümeti Bağdat'tan altı aylık maaş talep etmişti. Bağdat üç aylık maaşları borç olarak ödedi, hükümetin üç ay daha borç ödemesi gerekiyordu.

Geçen hafta Maliye Bakanlığı ağustos ayına ilişkin maaş çizelgesini açıklamış, Süleymaniye'nin yanı sıra Germiyan ve Raperin idarelerinde maaşların ödenmesinde yaşanan gecikme nedeniyle eğitim süreci öğretmenlerin boykotu nedeniyle durmuştu.

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu Başkanı Sabah  "Kürdistan Bölgesi halkının taleplerini her zaman karşılayan Irak Başbakanının bundan sonraki Bakanlar Kurulu toplantılarında bu konuya karar vermesini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Rûdaw'ın Bağdat muhabiri Helkewt Aziz, Kürdistan Bölgesi’nin  üç aylık maaşlar için 2,1 trilyon dinar daha sağlama talebine herhangi bir yanıt gelmediğini söyledi. Kürdistan Bölgesi heyetinin Bağdat dönüşünde bu konu ele alınacak.

Başbakan Mesrur Barzani’nin 15 gün önce Irak Başbakanına iki mektup gönderdiğini belirten Sabah, "Bütçe kanununun nasıl değiştirileceği, maaşların diğer konulardan nasıl ayrıştırılacağı, petrol meselesi, maaşların ödenmesi ve diğer konuların nasıl çözüleceği konusunda Kürdistan Bölgesi olarak görüşlerimizi dile getirdik" diye konuştu. 

Irak Parlamentosu 2023, 2024 ve 2025 federal bütçe kanunu geçtiğimiz Ağustos ayında kabul etmişti. Kanun Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi.

Bütçe giderlerinin 199 trilyon 22 milyar 111 milyon 663 bin dinar, yatırım harcamalarının ise 49 trilyon 462 milyar 151 milyon 754 bin dinar olduğu tahmin ediliyor.

Bu haftanın başlarında Irak Parlamentosunun Maliye Komitesi üyesi Mustafa Gerawi, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi çalışanlarının veri ve bilgileri üzerinde anlaşmaya varıldığını ve Irak Federal Maliye Bakanlığına verildiğini söyledi.

Rûdaw'ın edindiği bilgilere göre parlamento ile hükümet arasında bütçe yasasında çalışanların yararına değişiklik yapılması konusunda mutabakata varıldı ancak Kürdistan Bölgesi heyetinin Bağdat'a gitmesi bekleniyor.