Mesrur Barzani’den yakılarak öldürülen Şinyar Hüner için açıklama

Süleymaniye’de eşi tarafından üzerine benzin dökülerek ateşe verilen Şinyar Huner, tedavi gördüğü hastanede bugün yaşamını yitirdi.

Mesrur Barzani’den yakılarak öldürülen Şinyar Hüner için açıklama

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Şinyar Huner’i vefatı nedeniyle yaptığı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi'nde son zamanlarda artan kadına yönelik şiddet olaylarından çok endişeliyim. Tekrar ediyorum, bir kadını öldürmek şerefli bir eylem değildir” dedi.

Cinayet failinin kısa sürede yakalandığını ifade eden Başbakan Barzani, “Bu trajik olay nedeniyle İçişleri Bakanıyla görüştük. Cinayet zanlısının yakalanması nedeniyle güvenlik güçlerinden övgüyle bahsettik ve zanlının cezalandırılması için her türlü desteği sunacağımız ifade ettik” dedi.

Başbakan Barzani şöyle devam etti:

“Sadece bu yıl, 9 kadın aile içi şiddet nedeniyle öldürüldü. Bu saldırıların durması gerekiyor. Toplumun da bu cinayetlere karşı durması çok önemli. Biz hükümet olarak faillerin yargılanması ve cezalandırılması için yargı süreçlerinde gereken desteği sunacağız. Risk altındaki bütün kadın ve çocukların yaşamının güvence altında olması için ne gerekiyorsa yapılacak. Biliyorum ki bu cinayetlerinin durdurulması için uzun bir zamana ve çalışmaya ihtiyaç var. Sivil toplum ile hükümetin ortak bir çaba sergilemesi gerekiyor. Adalet sisteminde de reforma ihtiyacımız var. Ancak bütün imkanlarımızı bu cinayetlerinin sonuçlanması için seferber edeceğiz.”

Ne olmuştu?

Süleymaniye’de 19 Şubat günü sabah saatlerinde yanmış halde komşularına sığınan 21 yaşındaki 2 çocuk annesi Şinyar Huner hastaneye kaldırılmıştı.

Vücudunda ağır yanıklar bulunan Huner, kayınvalidesine, “eşim beni yaktı” demişti.

Rûdaw’a konuşan genç kadının akrabası Sirwan Serdar, talihsiz kadının tedavi edildiği hastanede bugün yaşamını yitirdiğini söyledi. 

Süleymaniye Polisi, Şinyar Huner’in ilk ifadesinde, “üzerime benzin dökerek ateşe verdi” dediğini açıklamıştı.

Rudaw’a konuşan Şinyar Huner’in babası da damadın olay esnasında sarhoş olduğunu söylemişti.( Rudaw)