Başkan Barzani, Sadr, Halbusi ve Hançer ile telefonda görüştü

Başkan Mesud Barzani, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ve Sünni liderler Muhammed Halbusi ve Hamis Hançer ile birer telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Başkan Barzani, Sadr, Halbusi ve Hançer ile telefonda görüştü

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Sadr Grubu ve Sünni Egemenlik Koalisyonu’nun, “Vatanı Kurtarma İttifakı”nı ilan etmesinin arından Başkan Barzani, Şii lider Mukteda es-Sadr ve Sünni Egemenlik Koalisyonu lideri Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi ve Irak Azim İttifakı Başkanı Hamis Hançer ile telefonda görüştü.

Başkan Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, Barzani, Vatanı Kurtarma İttifakı nedeniyle Sadr’ı tebrik etti.

İki lider, ittifakın cumhurbaşkanı ve başbakanlık adayı hakkında görüş tealisinde bulundu.

Başkan Barzani ile Halbusi görüşmesinde de Irak’taki siyasi süreçte atılacak adımlar ele alındı. Başkan Barzani, İttifak için atılan adımı önemli bir adım olarak nitelendirerek huzur ve istikrara vesile olmasını diledi.

Azim İttifakı Başkanı Hamis Hançer ile gerçekleştirilen görüşmede de Irak’taki son gelişmeler değerlendirildi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Sadr Grubu ve Sünni Egemenlik Koalisyonu dün Bağdat’ta gerçekleştirilen toplantının arından Cumhurbaşkanı adaylarının KDP’nin adayı Reber Ahmed ve Başbakan adaylarının da Cafer es-Sadr olduğunu ilan etmişti.

Irak Parlamentosu’nda 26 Mart cumartesi günü cumhurbaşkanı seçimi yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı için 40 aday yarışacak ancak bu yarışta en güçlü rekabetin Reber Ahmed ile Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) adayı mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih arasında olması bekleniyor.

Seçilecek cumhurbaşkanının en geç 15 gün içerisinde başbakan adayına hükümeti kurma görevi vermesi gerekiyor. Yeni başbakanın da en geç 1 ay içerisinde kabinesini oluşturması gerekiyor.

Cumhurbaşkanının seçilmesi için meclisin üçte ikisinin oyu (225 vekil) lazım.