Başkan Barzani: Şengal Anlaşması’nın uygulanması Ezidilerin ızdırabını bitirecek yegane çözümdür

Başkan Mesud Barzani, Ezidi Katliamı’nın 9. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınlayarak, "Şengal'deki durumun istikrara kavuşması ve göçmenlerin geri dönmesi için Kürdistan Bölgesi ile Irak Hükümeti arasında işbirliği yapılması en iyi çözümdür. Şengal halkının ıstırabına son verilmelidir” dedi.

Başkan Barzani: Şengal Anlaşması’nın uygulanması Ezidilerin ızdırabını bitirecek yegane çözümdür

Başkan Mesud Barzani mesajında, "9 yıldır Şengal Soykırımı’nın ardından maalesef Şengal'in yaraları sarılmadı ve Ezidi kardeşlerimizin acısı ve göçü devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Şengal Anlaşması'nın uygulanması gerektiğini belirten Başkan Barzani, "Şengal'deki durumun iyileştirilmesi ve göçmenlerin geri dönüşü için Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Hükümeti arasındaki anlaşma, Şengal halkının ıstırabını sona erdirmek için en iyi çözümdür. Soru, Irak hükümetinin Şengal'deki durumu istikrara kavuşturmak için neden anlaşmayı uygulayamadığı ve Irak Hükümetinin Şengal’e geri dönüş planının engellenmesine ne kadar süre izin vereceğidir” dedi.

"Katliamı resmen tanıyın"

Kürtlere yönelik katliamların resmen tanınması gerektiğini vurgulayan Başkan Barzani mesajında şöyle devam etti:

"Kürdistan halkı, uluslararası toplumun, Almanya ve İngiltere gibi Ezidi Soykırımı’nı resmen tanımasını bekliyor. Ayrıca kimyasal silahlarla yapılan katliamın, Enfal gibi Kürt halkına karşı yapılan katliamların ve diğer tüm suçların da resmen tanınması gerekir. Şengal Soykırımının 9. yıl dönümünde, bu suçun kurbanlarının ruhlarını, kahramanlıklara imza atan, Şengal Dağı'nın kurtarılması için kanlarını feda eden ve IŞİD'li teröristlerden intikam alan Kürdistan Peşmerge güçlerini selamlıyorum."