Başkan Barzani'den Basra halkına destek mesajı

Başkan Barzani, Basra halkına hitaben bir mesaj yayımladı. Basra halkının zamanında Ölümsüz Mela Mistefa Barzani'ye kucak açmasını Kürt halkının unutmadığını dile getiren Başkan Barzani mesajında “Kürdistan Bölgesi halkı Basra halkına destek vermek için elinden geleni yapmaya hazırdır” dedi.

Başkan Barzani'den Basra halkına destek mesajı

Başkan Barzani, Basra halkına hitaben bir mesaj yayımladı.  Basra halkının zamanında Ölümsüz Mela Mistefa Barzani'ye kucak açmasını Kürt halkının unutmadığını dile getiren Başkan Barzani mesajında “Kürdistan Bölgesi halkı Basra halkına destek vermek için elinden geleni yapmaya hazırdır” dedi.

Başkan Barzani, Irak’ın güneyinde hizmet yetersizliğini protesto eden ve çok sayıda göstricini hayatnı kaybettiği Basra halkına yönelik bir mesaj yayımladı.

Başkan Barzani, mesajında “Basra kentinde  tepkilerini dile getirmek için düzenlenen protesto gösterilerinde bazı göstericilerin hayatını kaybetmesi ve yaralanmasından derin üzüntü duyduğumu ifade etmek isterim. Hayatını kaybedenlerin ailelerinin acılarını paylaşıyor, başsağlığı diliyorum. Yaralılara ise acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.

“Elbette herkesin kendi haklarını elde emek için protesto ve gösteri yapma hakkı vardır. Bu kentin insanları da refah içerisinde yaşamayı hak ediyor” diyen Başkan Barzani mesajını şöyle sürdürdü: “Dünyanın en zengin kentinde içme suyunun dahi olmaması ve halkta bazı hastalıkların baş göstermesi çok ilginç bir durum. Bu ihmalkarlık ve yetersiz  durum hiçbir gerekçe ile izah edilemez.”  

Başkan Barzani mesajında Basra halkının tarihte Kürtlere karşı gösterdiği dostane tavrına atıfta bulunarak, “Uzun süredir mücadelesinden ötürü büyük bir zulüm gören  ve Sovyetler Birliği’ne sığınan Ölümsüz Barzani ile arkadaşlarını büyük bir coşku ve sevgi ile  karşılayan Basra halkının  bu iyliğini hiçbir zaman unutmadık” dedi.

Bir vefa borcu olarak Basra halkının taleplerini desteklediklerini belirten Başkan Barzani, Basra halkının en kısa sürede haklarının tanınması ve taleplerinin kabul etmesini umut ettiğini dile getirdi.

Başkan Barzani mesajının sonunda şunları dile getirdi: “Basra halkının talepleri en asgari insani taleplerdir. Saygın  Basra halkından isteğim, hayatlarını tehlikeye atacak her türlü şiddet  olaylarından kaçınmalı, gösterilerini barışçıl bir temelde yapmalıdırlar. Kürdistan Bölgesi halkı Basra halkına destek vermek için elinden geleni yapmaya hazırdır!”

Basra halkı uzun bir süredir kentte elektirik ve temiz içme suyu bulunmadığı için görteri düzenliyor. Gösterilerde güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 7 gösterici hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

1931 yılında ağabeyi Şêx Ehmed’in Irak’a karşı başlattığı ayaklanmada yer alan ve ayaklanmanın bastırılmasından sonra, önce Basra, ardından da Süleymaniye’ye sürgüne gönderilen Mela Mistefa Barzanî, 1943 yılında sürgün tutulduğu Süleymaniye’den kaçarak Barzan’a geçmiş ve ayaklanmayı yeniden örgütlemişti.