Berhem Salih'in Ankara ziyaretinin zamanlaması

Türk Ordusu'nun PKK'nin Xakurke'de bulunan üslerine yönelik saldırılarının başladığı bir günde Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in Türkiye ziyareti tartışmaları da beraberinde getirdi.

Berhem Salih'in Ankara ziyaretinin zamanlaması

Türk Ordusu'nun PKK'nin Xakurke'de bulunan üslerine yönelik saldırılarının başladığı bir günde Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in Türkiye ziyareti tartışmaları da beraberinde getirdi.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, dün akşam saatlerinde Türkiye’yi ziyaret etti. İstanbul’da bulunan Vahdettin Köşkü'nde AKP Genel Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan ile basına kapalı olarak bir saat görüştü.

Görüşmede, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan da hazır bulunurken görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlenmemesi dikkat çekti.

Görüşmenin ardından Irak Cumhurbaşkanı Salih, dün gece saatlerinde Irak’a geri döndü.

Salih’in Türkiye'ye 2. ziyareti

Berhem Salih, Irak Cumhurbaşkanı olduktan sonra Erdoğan’ın ziyaretiyle 3 Ocak 2019 tarihinde Türkiye’ye ilk ziyaretini yaptı. Salih’in dün Türkiye’ye yaptığı ikinci ziyaret oldu.

ABD, İran’dan petrol ithal eden ve aralarında Türkiye’nin de olduğu 8 ülkeye yaptırımlardan tanıdığı muafiyeti 2 Mayıs’ta kaldırması, ABD’nin olası İran müdahalesi ve son süreçte Türk devletinin PKK üslerine yönelik operasyonlarının arttığı bir dönemde Türkiye-Irak-Kürdistan Bölgesi arasında diplomasi trafiği de artış gösterdi.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 27-28 Nisan tarihlerinde Irak ve Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etti. Bağdat ziyaretinde hükümet yetkilileriyle güvenlik, ekonomi, su gibi konular konuşulurken, Kürdistan Bölgesi’nde ise Çavuşoğlu, Kerkük’ün geleceği, 140’ıncı madde gibi konuları konuştu.

Çavuşoğlu’nun ziyaretinin ardından 15 Mayıs’ta Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi Türkiye’yi ziyaret ederek, Erdoğan ile görüştü.

Bu görüşme trafiklerin ardından dün Türk Ordusu'nun Xakurke başta olmak üzere PKK'nin üslerine yönelik operasyonları başlattığı bir günde Berhem Salih’in Türkiye’ye yaptığı ziyaret de akıllara birçok soru işaretini getirdi.

Erdoğan ile Salih’in yaptığı görüşmenin ardından ortak bir açıklama yapılmazken, Irak Cumhurbaşkanı Ofisi’nden görüşmeye dair kısa bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada Türkiye'nin operasyonlarına oldukça cılız bir itirazda bulunulması dikkat çekti.

Berhem Salih’in ziyaretinin “Özel bir görüşme” olarak belirtildiği açıklamada şunlar belirtildi:

"Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in Erdoğan ile yaptığı görüşmede Irak’ın güvenliği, bağımsızlığı bir kez daha dile getirildi. Tek taraflı askeri müdahaleler Irak’ın sınırlarını ihlal eder, bunu reddediyoruz. Komşu ve bölge devletlerin ortak güvenlik temelinde hareket etmesi gerektiği konuşuldu. Yaşanan sorunların çözümü için görüş alışverişin önemine dikkat çektik. Tehdit dilinden uzak durulmalı ve bölgenin huzuru ve ekonomik ihtiyaçları yerine getirilmelidir."