Bêrû ,Kürtçe tiyatro oyunu Urfa’da da yasaklandı

"Bêrû" adlı Kürtçe tiyatro oyunu, İstanbul'un ardından Urfa'da da yasaklandı. Bêrû’nun yönetmeni Nazmi Karaman, “Kürtçeye çevirdiğimiz bu dünya klasiğini sergilemeye ve halka ulaştırmaya çalışıyoruz ancak buna izin vermiyorlar”

Bêrû ,Kürtçe tiyatro oyunu Urfa’da da yasaklandı

İstanbul'da sahnelenmesine saatler kala yasaklanan Kürtçe tiyatro oyunu “Bêrû” Urfa'da da yasaklandı.

Teatra Jiyana Nû (Yeni Yaşam Tiyatrosu) Dario Fo'nun oyunu 'Bêrû'yu (Yüzsüz), 14 Kasım'da Urfa Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu'nda sahnelenecekti. Barodan bugün yapılan açıklamaya göre, oyun Urfa Valiliği tarafından süresiz olarak yasaklandı.

Açıklamada, “Kürtçe dilinde oynanan 'Berû' aBêrûdlı tiyatro oyunu, Şanlıurfa Valiliğinin 13.11.2020 tarihli kararı ile “Şanlıurfa il merkezi ve ilçeleri dahil olmak üzere Şanlıurfa çoğrafi sınırları içerisinde SÜRESİZ olarak yasaklanmıştır. Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız” denildi.

Bêrû’nun yönetmeni Nazmi Karaman, “Oyunun yasaklandığına dair bilgiyi bugün paylaştılar ancak, yasaklanmayla ilgili gerekçeyi bildirmediler. Daha önce İstanbul Gaziosmanpaşa  kaymakamlığı tarafından yasaklanmış, ve hakkında soruşturma başlatılmıştı. Bugünkü yasaklama kararı da daha önce başlatılan soruşturma ile ilgili olabilir. Uluslararası düzeyde icra ettiğimiz bu tiyatro oyununu biz üç yıldan beridir devam ettiriyoruz. Bu sen sahne almamıza izin vermediler ve yaptığımız her organizasyonu yasaklıyorlar. Bu karardan dolayı çok üzgünüz çünkü bu pandemi döneminde kısıtlı imkanlarla sanat çalışmalarımızı yürütmeye çalışıyoruz. Kürtçeye çevirdiğimiz bu dünya klasiğini sergilemeye ve halka ulaştırmaya çalışıyoruz ancak buna izin vermiyorlar” dedi

Yasak kararının hangi gerekçeyle verildiğini araştıracaklarını ifade eden Karaman, “Yasaklanma kararıyla ilgili bizler de konunun takipçisi olacağız ve ilerleyen günlerce daha kapsamlı bir açıklama yayımlayacağız. Söz konusu kararı şaşkınlık ve üzgünlükle karşılamaktayız” diye konuştu.

/ Rudaw