Berwari: 'PKK’nin görevi Şengal Anlaşması’nı engellemek'

Siyasi gözlemci Abduselam Berwari, PKK’nin Erbil ile Bağdat arasında gerçekleşen Şengal Anlaşması’nı engellemeye çalışacağını söyledi.

Berwari: 'PKK’nin görevi Şengal Anlaşması’nı engellemek'

K24'ün yayınına konuk olan Abduselam Berwari, 9 Ekim’de Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümeti arasında Şengal konusunda varılan anlaşmayı değerlendirdi.

“Erbil ile Bağdat arasındaki Şengal Anlaşması doğru bir karar ve federal hükümetin ilk adımıdır. Bu da gösteriyor ki Irak’ta fikirlerde değişiklikler olmuş. Bu adım aynı zamanda Abadi ve Maliki’nin 140’ıncı maddenin uygulanması önündeki engellerinin başarısızlığa uğradığını gösteriyor. Bu anlaşmasının uygulamasını umut ediyorum. Çünkü en doğru yol Irak Anayasası’nın 140’ıncı Maddesi’nin uygulanmasıdır. Mahmur, Şengal, Ninova ve Xaneqin’deki sorunlar hallolursa, Kerkük sorununun çözümü daha kolay olacaktır” dedi.

PKK’nin Şengal Anlaşması’nı engellemeyi görev olarak gördüğünü ifade eden Abduselam Berwari, “PKK’nin görevi bu anlaşmayı engellemektir. Anlaşmanın uygulanmasını engellemek için PKK başkaları tarafından kullanılabilir. Haşdi Şabi’ye bağlı silahlı gruplar anlaşmayı daha kolay kabul edebilirler. Ancak PKK kendini kullandırabilir, çünkü kendini dayatmak PKK'nin doğasında vardır” dedi.

ABD’nin Kürdistan Bölgesi ile merkezi Irak hükümeti arasında gerçekleşen anlaşmayı desteklediğini belirten Berwari, “Gerekirse hava desteği de sağlayabilir. Ama umarım çatışma çıkmadan her şey çözülür” şeklinde konuştu.

(K24)