BM: İklim değişikliği ile dünyanın sınırları değişecek

Avrupa'da, Afrika'da, Amerika ve dünyanın daha birçok bölgesinde yaşanan orman yangınları, doğal afetler sadece o bölgeleri etkilemekle kalmıyor. Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerine göre, bu felaketler daha büyük bir felaketin işareti; toplu göç!

BM: İklim değişikliği ile dünyanın sınırları değişecek

Uluslararası kuruluşların raporlarına göre bu yıl 55 milyon insan göç etti, bu oranın büyük kısmı ise iklim değişikliği nedeniyle yerinden oldu.

BM Göç İzleme Merkezi Müdürü Alexandra Bilak, "Bu yıl afetlerden etkilenen insanların yüzde 98’u iklim değişikliği nedeniyle göç etti. Ancak gelecekte iklim değişikliği nedeniyle, göç edenlerin sayısının daha fazla olması öngörülüyor” dedi.

Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) tahminlerine göre, 2050 yılına kadar yaklaşık 200 milyon insan bu nedenle yerinden olacak.

Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen İklim Değişikliği Paneli'nde kuraklık ve göç konusu ele alındı.

Panele katılan uzmanlara göre, yer yüzündeki toprakların yüzde 1'i kuraklık nedeniyle artık yaşanılamayacak durumda. 2070 yılına kadar bu oranın yüzde 19'a ulaşacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla bu da insanların yaşadıkları bölgeleri terk edeceği anlamına geliyor.

Yine BM yetkilileri, küresel ısınma nedneiyle yaz aylarında Avrupa'da sıcaklığın 50 santigrat dereceye ulaşması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Meteoroloji Dairesi Başkanı Bob Stefanski, "Asıl kaygımız bu yüksek sıcaklıkları ne zaman göreceğimizi gerçekten bilmemezden kaynaklanıyor. Ancak Avrupa'da 50 santigrat derece gibi rekor bir yüksek sıcaklıklara hazırlanmalıyız” diye konuştu.

Sıcaktan kaynaklanan bir diğer ciddi sorun ise kutuplardaki buzulların erimesidir.

Birleşmiş Milletler, eriyen buzullardan dünyaya yaklaşık 500 milyar ton karbon salınacağını tahmin ediyor. Bu da aynı zamanda hava kirliliğine ve deniz seviyelerinin yükselmesine ve dünyadaki bazı şehrin su altında kalmasına neden olacak.

Climate Central'daki bilim ekibi başkanı Benjamin Straus, "Bugün var olan bazı şehirler yarın efsanevi adalar haline gelecek ve daha önce sular altında kalan şehirler hakkında duyduğumuz efsaneler gibi yok olacaklar" dedi.

Yaklaşan bu felaketi ele almak için Birleşmiş Milletler, dünyanın dört bir yanındaki ülkeleri karbon ve gaz emisyonlarını azaltma konusunda derhal bir anlaşma imzalamaya çağırıyor.

Böyle devam ederse, bu yüzyılın sonuna kadar dünyadaki ormanların yüzde 80'i yok olacak, buzlarının erimesi ile birlikte seller, yangınlar, kuraklık, içme suyu kıtlığı boyverecek. Gıda güvenliği ile birlikte başlayacak olan küresel göç dünyanın sınırlarını değiştirecek.

Rudaw