BM’ye Efrin’deki hak ihlalleri hakkında yeni bir rapor sunuldu

Uluslararası Soruşturma Komitesi, Efrin’deki hak ihlalleri hakkında BM İnsan Hakları Komitesi’ne yeni bir rapor sundu.

BM’ye Efrin’deki hak ihlalleri hakkında yeni bir rapor sunuldu

Raporla ilgili Rûdaw’a konuşan Efrin Hukuki İşler Komitesi Temsilcisi Hisen Neso, "Efrin bölgesinde bugün işlenen en tehlikeli suç demografik değişim ve işgaldir. Ancak raporda Türkiye ‘işgalci’ olarak adlandırılmıyor” dedi.

Rapor, Efrin bölgesindeki silahlı grupların işledikleri suçlara ilişkin bir bölüm de içeriyor. Söz konusu suçlar raporda söyle belirtiliyor:

  • Gözaltına alınanlar, Türkiye istihbaratının da katılımıyla tutuklandıklarını ve mahkemeye çıkarılamadıklarını söylüyor.
  • Tutuklular, cezaevlerinde fiilen işkence gördüklerini ve bazı tutukluların işkence altında öldürüldüklerini söylüyor. Bazı tutuklular vücudunda işkence izleri olduğunu bildiriyor.

Raporda ayrıca çok sayıda tutuklunun zorla sınır dışı edildiği ya da cezaevlerinde öldüğü belirtiliyor.

Sultan Murad ve Hamza Tugayları ile “Özgür Milli Ordusu” gruplarının mensupları Efrin’de Kürtlerin evlerini ve mallarını gasp ve talan ediyor.

Kendisi de Efrin'de ikamet eden avukat Hisen Neso, raporun genel olarak olumlu olduğunu kaydetti ancak şunları da ekledi:

“Genel olarak raporun olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak işgal altındaki bölgelerde sivillere yönelik gerçekleşen adam kaçırma, darp, işkence, tecavüz, fidye isteme, soygun ve insan öldürme gibi birçok suçun insanlığa karşı suçlar kapsamında değerlendirilmesi gerekirdi.”

Neso, "Raporda ne yazık ki Türkiye’nin neden olduğu suçlara doğrudan işaret edilmiyor. Halbuki Lahey Sözleşmesine göre bu suçların failinin adlandırılması ve gerekirdi” diye konuştu.

Uluslararası Komite'nin raporu Temmuz ve Aralık 2021 arasında gerçekleşen ihlalleri belgeliyor.

Komite, Suriye genelinde işlenen ihlalleri raporlaştırarak ve BM İnsan Hakları Komitesine sunuyor. /Rudaw