CHP’nin Kürdistan ziyareti yankılanıyor: Türkiye’de halen birinci gündem maddesi

CHP heyetinin Kürdistan Bölgesi’ne yaptığı ziyaretin yankıları hala sürüyor.

CHP’nin Kürdistan ziyareti yankılanıyor: Türkiye’de halen birinci gündem maddesi

Ziyaret nedeniyle Başkan Mesud Barzani'nin adı Twitter'da TT oldu. Hem araştırmacılar, hem gazeteciler hem de Kürtlerin büyük bir kısmı bu ziyareti önemli ve tarihi bir adım olarak değerlendiriyor.

CHP heyetinin Kürdistan Bölgesi’ne ziyareti, Türkiye’de halen birinci gündem maddesi durumunda.

CHP heyetine başkanlık eden Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, ziyareti Twitter hesabından paylaştı ancak Başkan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Kürdistan'ın adını anmadı. Heyetin bir diğer üyesi Ünal Çeviköz ise Salıcı’nın aksine Mesud Barzani'yi cumhurbaşkanı, Mesrur Barzani'yi de başbakan olarak andı ancak o da Kürdistan kelimesini kullanmadı.

Kamuoyu araştırma merkezlerinin yöneticilerine göre bazı isim ve kavramlardan bahsetmek ya da bahsetmemek o kadar önemli değil. Önemli olan CHP'nin iktidara talip olması ve bunun Kürtler olmadan başarılamayacağının farkında olması.

Araştırmacı Reha Ruhavioğlu ziyaretle ilgili, “Bu ziyaret bir kelimeden daha fazlası. Birbirlerine yüz yüze ne söylediklerinin önemi yok ama bunu halka açıkça söyleyememeleri problem. Bu sorun çözülmelidir. Ama bu ilişki iki taraf için de iyi giderse bu sorunu çözerler” değerlendirmesini yaptı.

“Tarihi bir ziyaret”

CHP'ye yakın bazı gazeteciler de ziyareti hem CHP hem de Kürtler için ‘tarihi’ olarak nitelendiriyor. “Kürt sorununun kaynağı CHP'dir ve bu sorunu yine CHP çözecektir” değerlendirmesi öne çıkıyor.

Gazeteci Naci Sapan ziyareti, “Barış ve kardeşlik bağlamında önemli mesajlar verdiler. Bu sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesini istiyorlar. İktidara geldiklerinde bu sorunu diplomatik yollarla çözeceklerini düşünüyorum” şeklinde yorumladı.

Çok sayıda Kürt içinse bu geç kalınmış bir ziyaret olsa da olumlu bir adım oldu. Vatandaşların değerlendirmeleri şöyle:

Kudbettin Yıldız: “Türkiye'de siyaset Kürt düşmanlığı üzerine kurulu. "Birbirlerine yakınlaşıp ilişki kurarlarsa Kürt düşmanlığı ortadan kalkar."

Ali Çetin: “CHP, Kürtler olmadan siyaset olmayacağını çok iyi bilmelidir. Kürtler CHP'yi desteklemezlerse hiçbir şey elde edemezler.

Yapılan birçok kamuoyu anketinde CHP'nin oy oranın yükseldiği AK Parti'nin oylarının ise düştüğü görülüyor. Ama Kürtlerin desteği olmadan CHP'nin oyları iktidara gelmesine yetmiyor. Bu da CHP'yi Kürtlere yakınlaşmaya zorluyor.

/Rudaw