Cumhur İttifakı’nda ‘ortak liste’ ve HÜDA PAR detayı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi'nin ayrı liste yaptığını belirterek, "Gidişat o ki partiler kendi logoları ile seçime girecek gibi hareket ediyorlar" dedi.

Cumhur İttifakı’nda ‘ortak liste’ ve HÜDA PAR detayı

NTV canlı yayında seçimlere ve 3 dönem kuralına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, parti içerisinde 3 dönem kuralının kapsamının genişletilerek uygulanmasını öngördüğü ve yeni yüzlere yer açmak istediklerini söyledi.

3 dönem kuralının kapsamı genişletilebilir”

AK Parti’nin listelerindeki yenilenme ve 3 dönem kuralına değinen Yavuz, “Her dönemde bu yenileme oranı yüzde 50 oldu. Bu seçimde bu oranın biraz daha yükselmesi bekleniliyor. Şu anda tam bir karar vermiş değiliz ancak Cumhurbaşkanımızın söylemlerine baktığımızda tüzük öngörülenin çok daha üstünde bir değişim sağlayabilir. 3 dönem kuralının kapsamı daha da genişletilerek uygulanabilir” şeklinde konuştu.

Yeni seçim kanunun hem kolaylaştırıcı hem de zorlaştırıcı maddelerinin olduğunu söyleyen Yavuz, “Eskiden ittifaklarda oylar bir ilde milletvekili çıkarmaya yetmediği zaman büyük partiye gidiyordu. Şimdi oylar hangi partiye veriliyorsa o partiye yarıyor. Başka partiye oy gitmiyor. İttifakın içindeki bir partinin yüzde 7’nin üzerinde oy çıkarması barajı aşması anlamına geliyor ancak barajı aşan her parti milletvekili çıkaracak diye bir şey yok. Çünkü illerde milletvekili çıkarak kadar oy almak gerekiyor. Ortalama olarak 60-70 bin civarı diyorum ben bunun için” dedi.

“Dört parti ayrı liste yapıyor”

Yavuz, “İttifakın içinde yer almış her parti barajı aşacak demektir. Ancak otomatik olarak milletvekili çıkaracağı anlamına gelmiyor. Biz 81 ilin tamamında kendi listemizi çıkaracağız. Cumhur İttifakı içindeki partilerin de kendi listeleri ile seçime gitmek gibi bir düşünceleri var. Bunun aksini tartışmadık düşünmedik. Daha 4 gün var bundan sonra ne olur ne olmaz bilmem. AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi ayrı liste yapıyor. Gidişat o ki partiler kendi logoları ile seçime girecek gibi hareket ediyorlar” ifadelerini kullandı.

“Bakanlara vekillik verilecek”

Yavuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düşüncesinin tüm bakanların milletvekili olarak listelere girmesinden yana olduğunu söyledi.

AK Parti’nin seçim beyannamesine değinen Ali İhsan Yavuz, “ Deprem çerçevesi biraz daha genişletildi. Birçok alanla ilgili kafa yoruluyor” şeklinde konuştu.

“Seçim ilk turda bitecek”

HÜDA-PAR’a verilen milletvekili sayısının “8-9’dan daha az” olduğunu söyleyen Ali İhsan Yavuz seçimin ilk turda biteceği görüşünü dile getirdi.

Yavuz, “Bizler seçimin ve sahanın nabzını bilen insanlarız. Anketlere de baktığımızda seçimin çok rahat ilk turda biteceğini söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

“Elbette sürpriz isimler olabilir”

Yavuz, “Listede sürpriz isimler olacak mı?” sorusuna, Elbette olabilir. Olabilecektir diye düşünüyorum. En geç pazar günü belli olacak. Ben de 4 dönem milletvekili olarak bu kuralın genişletilerek uygulanmasının partimize faydasının olacağını düşünüyorum. Bizim için makamlar önemli değil” yanıtını verdi.

Yavuz son olarak seçim bölgesindeki güvenliğe değinerek, “Gereği neyse yapılacak” dedi.