Diyarbakır Barosu: Mahkeme, Elçi suikastında Davutoğlu’nu dinlesin

Diyarbakır Barosu, Gelecek Partisi lideri Davutoğlu’nun kenti ziyaretinde ifade ettiği beyanlar üzerine Tahir Elçi davasında dinlenmesi için Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu.

Diyarbakır Barosu: Mahkeme, Elçi suikastında Davutoğlu’nu dinlesin

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren imzasıyla, Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne verilen dilekçede, baro başkanı Tahir Elçi öldürüldüğünde Başbakan olan Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesi istendi.

Dilekçede, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun geçtiğimiz hafta Diyarbakır’daki konuşmasında sarf ettiği “Tahir Elçi siyasi bir suikasta kurban gitti” ifadelerine dikkat çekilerek, Davutoğlu’nun duruşmada bilgisine başvurulması talep edildi.

Dilekçede, konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

 “Baro Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerimizle gerçekleşen görüşmede de 'Tahir Elçi siyasi bir suikasta kurban gitti' beyanını tekrarlamış ve söz konusu suikast ile birlikte zor ve karanlık bir sürece girildiğini beyan etmiştir. Baro başkanı olarak kendisine söz konusu dönemin Başbakanı olarak sorumluğu hatırlatılmış ve dosyaya yansımayan bilgilerin kamuoyuyla paylaşımı talep edilmiştir. Kendisi söz konusu dönemde olduğu gibi hala devlet içinde 1990'lı yıllardaki atmosferi tekrar geri getirmek isteyen grupların olduğunu, cinayetin aydınlatılması için gerekli talimatları verdiğini, o sürecin zorluğunu ve yaşananları hatırlatarak bazı grupların engellemelerinden bahsederek hatta söz konusu oluşumların kendisine de yöneldiğini ve başbakanlıktan ayrıldığını belirtmiştir. Bu suikastın aydınlatılması için kendi dönem süresine ilişkin sürece dair gerekli yardımı sunabileceğini ancak Başbakanlıktan ayrıldıktan sonraki süreç için bir şey diyemeyeceğini belirtmiştir.”

Dilekçenin talep kısmında ise şu ifadeler yer aldı:

“Yürütmenin başı olarak görev yapması nedeniyle, Tahir Elçi cinayetiyle ilgili gerek cinayetin işlendiği gün, gerekse de soruşturma sürecinde Adalet Bakanlığı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ile Emniyet ve Jandarma İstihbaratı tarafından bilgilendirilen dönemin Başbakanının konuya ilişkin yaptığı bu açıklamanın gerçek bir bilgi veya görgüye dayanıyor olması kuvvetle muhtemeldir.

Cinayetin işlendiği tarihteki konum ve statüsü, bilgilere erişim kolaylığı dikkate alındığında, 14 Temmuz 2021 tarihli celsede yazılı ve sözlü sunmuş olduğumuz beyanlarımızı ve soruşturmanın genişletilmesine ilişkin taleplerimizin dayandığı şüpheyi destekler nitelikte bulunduğundan, bilgi ve görüşüne başvurulmak üzere beyanlarının alınmasını talep ederiz.”

Davutoğlu Rûdaw’ın sorusuna yanıt vermişti

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 12 Eylül günü Diyarbakır’da basın mensuplarıyla bir araya gelerek gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak'ın Tahir Elçi sorusunu yanıtlayan Davutoğlu, Elçi suikastinin siyasi olduğunu ve katillerinin bulunması gerektiğini belirtti.

Davutoğlu, “O dönemde yüreğimi dağlayan olaylardan biri Tahir Elçi katledilmesiydi. Bir siyasi suikast olduğu kanaatindeyim. Birçok vesileyle de görüşmüştüm. Tahir Elçi düşündüklerini açıkça söyleyen hepimizin takdirini kazanan aydın bir insandı” şeklinde konuştu.