Diyarbakır Barosu Tahir Elçi’nin muhtemel 3 failini yarın açıklayacak

Diyarbakır Barosu Başkanı iken 28 Kasım 2015’te Suriçi’nde Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptığı sırada çıkan çatışmada hayatını kaybeden Tahir Elçi’nin öldürülmesinin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen fail ya da failler bulunmadı.

Diyarbakır Barosu Tahir Elçi’nin muhtemel 3 failini yarın açıklayacak

Diyarbakır Barosu Başkanı iken 28 Kasım 2015’te Suriçi’nde Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptığı sırada çıkan çatışmada hayatını kaybeden Tahir Elçi’nin öldürülmesinin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen fail ya da failler bulunmadı.

Diyarbakır Barosu, öldürülmesinin üzerinden geçen 3 yılı aşkın sürede açılan soruşturma dosyasında tek bir şüphelinin dahi yer almadığı Tahir Elçi cinayetinin muhtemel 3 failini yarın açıklayacak.

 Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi’nin muhtemel faillerinin tespiti amacıyla olay anı görüntüleri üzerinden İngiltere'nin Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture tarafından hazırlanan raporu yarın açıklayacak. Diyarbakır Barosu raporu geçtiğimiz 14 Aralık’ta soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim etmişti. Teslim edilen bu raporda, üzerinden 3 yılı aşkın zaman geçen Elçi cinayetinin muhtemel faillerine dair olay yerinin mimari yapısı ve patlama sesleri üzerinden yapılan analizler yer almıştı.

Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü’nce hazırlanan raporda cinayetin muhtemel 3 faili belirlendi.  Mimari yapı ve patlama sesleri analizlerine dayanan rapora göre, öldürülmesinden saniyeler önce Elçi'nin bulunduğu yöne seri ateş eden 3 polis memuru tespit edildi. Raporda, Elçi'nin bulunduğu istikamete doğru ateş ettiği belirlenen 3 polisten biri ise, Elçi'nin muhtemel faili olarak değerlendirildi. Uzman bir ekip tarafından hazırlanan raporda, Elçi'nin öldürüldüğü anda kameraların kayıtta olmaması ya da şu ana kadar öldürülme anında dair bir kamera kaydının tespit edilmemesi nedeniyle failin yüzde yüz tespit edilemediği vurgulandı. Uzman ekip, kameraların kayıtta olmadığı 4 saniyelik bir görüntü kesintisi sırasında Elçi'nin öldürüldüğünü tespitinde bulundu.

Ne olmuştu?

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te Diyarbakır’ın Suriçi ilçesinde Dört Ayaklı Minare’nin ve tarihi kültürel mirasın zarar görmemesi için basın açıklaması yapmıştı. Elçi, Elçi'nin öldürülmeden önceki açıklaması şöyleydi: "Biz Diyarbakırlılar olarak Diyarbakır barosu olarak tarihi değer ve eserlerimize insanlığın bin yıllık emeğine birikimine bu kadim şehre sahip çıkalım. Biz buradan çağrı yapmak istiyoruz. Biz bu tarihi bölgede birçok medeniyete beşiklik etmiş ev sahipliği yapmış bu kadim bölgede insanlığın bu ortak mekânında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz." Açıklama sonrasında gazeteciler ve Elçi Dört Ayaklı Minare’nin önündeyken çatışma çıkmış, olayda Elçi hayatını kaybetmişti.

2 başsavcı, 3 savcı, 4 müfettiş görevlendirildi, katil bulunmadı

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu da saldırıyla ilgili “Tahir Elçi'ye suikast planı olabilir. Hedef açıktır, hedef Türkiye'dir. İkinci ihtimal ise teröristlerin saldırısı sonrası 100 metre mesafede oradakileri korumak için polislerimizin ateş açması ve arada kalması” demiş ve Davutoğlu’nun faillerinin açığa çıkarılması için çalışacaklarını söylemişti.

Ancak aradan geçen 3 yılda Diyarbakır’da 2 başsavcı, 3 savcı, 4 müfettiş görevlendirildiği halde Elçi’nin katileri hâlâ bulunamadı.