Doğu Kürdistan'da 1500 yıllık gizemli keşif

Doğu Kürdistan’da, ünlü Hadrian Duvarı’nın uzunluğunda olan ancak kimler tarafından yapıldığı bilinmeyen bir taş duvar keşfedildi.

Doğu Kürdistan'da 1500 yıllık gizemli keşif

Yaklaşık 115 kilometre uzunluğundaki duvar, Doğu Kürdistanı’nın Kirmanşan Eyaleti sınırlarındaki SerPol Zehab kentinde bulundu. Duvarın tahmini hacminin yaklaşık bir milyon metreküp taş olması nedeniyle, işgücü, malzeme ve zaman açısından önemli kaynaklar gerektirmiş olması gerekiyor.

Yapı, kuzeydeki Bamu Dağları’ndan güneydeki Zhaw Marg köyü yakınlarındaki bir bölgeye doğru, kuzey-güneyi yönünde uzanıyor.

Duvar boyunca bulunan çanak çömlekler, duvarın MÖ 4. ila MS 6. yüzyıllar arasında yapıldığını gösteriyor. Taş duvar boyunca yıkılan yapıların kalıntıları yer yer görünebiliyor. Bun yapılar, küçük kuleler veya binalar ile ilişkili olabilir.

uvarın kendisi, taşlar ve kayalar gibi doğal yerel malzemelerden yapılmış, harç olarak alçı taşı kullanılmış.Söz konusu duvarın varlığı, arkeologlar tarafından daha önce bilinmiyordu, ancak yakınında yaşayan Kürt halkı arasında sözkonusu duvar uzun zamandır biliyordu ve onu Duvarî Gawrî(Gavur Duvarı) olarak adlandırmıştı.

Gizemli duvar

Arkeologlar, yapıyı kimlerin ve hangi amaç için yaptıklarını bilmiyorlar. Kalıntıların zayıf korunması nedeniyle, bilim insanları duvarın tam genişliğinden ve yüksekliğinden bile emin değiller. En iyi tahminleri 4 metre genişliğinde ve yaklaşık 3 metre yüksekliğinde olduğu yönünde.

Duvarın savunma amaçlı mı yoksa sembolik amaçlı mı yapıldığı da belli değil.

Araştırmacılara göre bu duvar, eski bir imparatorluğun sınırını, belki de MÖ 247 ile MS 224 arasında gelişen Partların veya MS 224-651 yılları arasında varlığını sürdürmüş olan Sasanilere ait olabilir. İran’ın batısındaki her iki imparatorluk da büyük kaleler, şehirler ve sulama sistemleri inşa etmişti, bu yüzden her ikisinin de Duvarî Gawrî inşa edecek kaynağı vardı.

Yeni keşfedilen Duvarî Gawrî, İran tek antik uzun duvar değil. Arkeologlar daha önce İran’ın kuzey ve kuzeydoğu bölgelerindeki Doğu Kürdistan bölgelerinde benzer yapılar buldular. Bunların savunma amaçlı bir amacı olabilirdi.

Araştırmacılar gelecekte Gawri Duvarı üzerinde daha fazla araştırma yapmayı umuyor.