DSG'den Deyrizor iddialarına yalanlama

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Komutanı Mazlum Abdi, Deyrizor kırsalında DSG kontrolündeki bölgelerin rejim güçlerine teslim edildiği iddialarını yalanladı.

DSG'den Deyrizor iddialarına yalanlama
Suriye Demokratik Güçleri (DSG) lideri Mazlum Abdi, Deyrizor kırsalında DSG kontrolündeki bölgelerin rejim güçlerine teslim edildiği iddialarını reddetti.
DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi'nin açıklamaları şöyle:
“Rejim güçlerinin bölgeye girdiğine dair söylentiler, rejimin, bölgenin güvenliğini ve istikrarını bozarak nüfuzunu artırmaya yönelik başarısız bir girişimidir. Tüm bu söylentiler Şam hükümetinin kontrolü altındaki bölgelerde yürüttüğünü iddia ettiği yerel uzlaşılar çerçevesinde ortaya atılıyor.”
 
Rejimle müzakere sürecinin askıya alındığını ve yeni bir görüşme turu olmadığını söyleyen Abdi, dün Deyrizor Askeri Konseyi ve Deyrizor Sivil Konseyi üyeleri önünde yaptığı konuşmada, böyle bir görüşmenin yapılması halinde ise Deyrizor, Rakka, Münbiç halkı ile Suriye'nin kuzeyi ve doğusundaki tüm bileşenlerin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşeceğini belirtti.
 
Ülkenin kuzeydoğusundaki gerginliği azaltmak için uluslararası anlaşmalar yapıldığını ve DSG’nin bu anlaşmaların taraflarından biri olduğunu belirten Abdi, “Bölgede istikrarı sağlamak için gerilimi azaltma anlaşmalarına bağlıyız” dedi. DSG lideri rejim güçlerini, DSG’nin kontrolü altındaki bölgelerin güvenliğini ve istikrarını bozmaya çalışmakla suçladı.
 
Deyrizor’un doğu kırsalındaki ilçeler ve beldelerde DSG güçlerinin bölge sakinleri arasında terör örgütü üyesi olma suçlamasıyla tutukladığı kişilerin serbest bırakılmasını talep eden protesto gösterilerime sahne oldu. Gösterilerde bölgedeki hayat şartlarının ve kamu hizmetlerin iyileştirilmesi ve Özerk Yönetim'in kontrolüne girmesinin ardından yüzde 25 oranında azalan Deyrizor bölgesine tahsis edilen un miktarının artırılmasının yanı sıra yerel konseylerdeki yolsuzluk vakalarına karışanlara hesap sorulması talep edildi.
 
DSG lider Abdi, bu taleplere ve protestolara karşılık olarak Fırat Nehri kıyılarında kaçakçılıkla mücadele operasyonlarının yoğunlaştırılması gerektiğini söyledi. İç Güvenlik Güçlerine, Deyrizor halkının güvenlik ve barışını sağlamak için devriyeleri ve operasyonları artırma çağrısında bulunan Abdi, “Yönetim organımızda, tüm sivil ve askeri kurumlarda yolsuzlukla mücadele için bir kampanya başlattık. Bu kampanya yeni yılda da devam edecek. Ayrıca bölgedeki kamu hizmetlerinin durumunu, sağlık sektörünü ve hastaneleri iyileştirmek için çalışacağız. Çalışmalarına devam etmeleri için gereken malzemeleri sağlayacağız” şeklinde konuştu.
 
Petrol ve enerji zengini olan bölgede yaşanan hidrokarbon kriziyle ilgili olarak ise çıkarılan enerji miktarının yüzde 55'ine denk gelen oranda yatırım yaptıklarını kaydeden Abdi, “Ancak, bu konuda halen büyük bir kriz yaşıyoruz. Dolayısıyla petrolden finansal bir getiri sağlayamıyoruz. Bu yüzden akaryakıt kaçakçılığını durdurmakta kararlıyız” ifadelerini kullandı.
 
Suriye'de kapsamlı ve barışçıl bir siyasi çözümü desteklediğini vurgulayan DSG lideri, ancak bunun rejimin çıkarları ve yöntemleriyle istediği gibi olamayacağının altını çizdi. Suriye'de askeri bir çözüme yer olmadığını belirten Abdi, Suriye sisteminin bir parçası olmaya hazır olduklarına dikkati çekerek, “Özerk Yönetimin tanınması ve DSG’nin başlı başına bir yapı olarak kabul edilmesi yönünde korumayı sürdüreceğimiz iki özel konumuz var” dedi.