El Bab’ta Türkiye protestosu: ‘Erdoğan bizi satsa bile teslim olmayacağız’

Türkiye’ye bağlı silahlı grupların kontrolündeki Suriye’nin El Bab kasabasında Türkiye ve Suriye arasında olası yakınlaşma ve normalleşme adımları protesto edildi.

El Bab’ta Türkiye protestosu: ‘Erdoğan bizi satsa bile teslim olmayacağız’

Türkiye ve Türkiye’ye bağlı silahlı grupların elinde bulunan Suriye’nin Halep kentinin kuzeyindeki El Bab kentinde eylem yapıldı.

Foto: AFP
Foto: AFP

AFP’nin aktardığına göre eylemcilerden Subhi Xabiyeh, “Türkiye bize karşı Esad’ı desteklememeli. Bize karşı değil bizimle olmalı” diyerek görüşlerini dile getirdi.

Xabiyeh, "Uzlaşmayacağız, uzlaşamayız, uzlaşmak istemiyoruz" dedi. Savaş nedeniyle Şam yakınlarındaki evini bırakmak zorunda kalan ve Suriye lideri Beşar Esad'ın bir "suçlu" olduğunu söyleyen 54 yaşındaki Habiye, "Esad rejimiyle asla uzlaşmayacağız" ifadesini kullandı. Habiye, Türkiye'nin Esad'a değil, kendilerine yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre Ankara-Şam yakınlaşmasını karşı ülkenin kuzeyinde başka noktalarda da son günlerde protestolar düzenleniyor. Euronews’in aktardığına göre kimi göstericiler "Esad ile barışmaktansa ölmeyi tercih ederiz" şeklinde sloganlar attı.

Hitam el Taha adlı bir kadın gösterici ise AFP'ye yaptığı açıklamada "Araplar bizi sattı ama Erdoğan bizi satsa bile teslim olmayacağız" ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın beraberinde Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ile 28 Aralık’ta Moskova'ya gittikleri kaydedilmişti.

Akar ve Fidan, Suriye Savunma Bakanı Abbas ve iki ülkenin istihbarat başkanlarıyla bir araya geldi.

Daha sonra yapılan açıklamada Akar, Fidan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile iki ülkenin istihbarat başkanlarının Moskova'da bir araya geldikleri bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantıda, "Suriye krizi, mülteci sorunu ve Suriye topraklarında bulunan tüm terör örgütleriyle ortak mücadele" ele alındı.

Bu görüşme aynı zamanda Türkiye-Suriye arasında 11 yıl sonra yapılan ilk üst düzey görüşme olmuştu.