Elysee Sarayı, Macron'un Irak ve Kürdistan Bölgesi programını açıkladı

Elysee Sarayı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Irak ve Kürdistan Bölgesi ziyareti programını açıkladı.

Elysee Sarayı, Macron'un Irak ve Kürdistan Bölgesi programını açıkladı

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre; Cumhurbaşkanı Macron 28 Ağustos(Cumartesi) tarihinde Irak’u ulaşacak ve 29 Ağustos (Pazar) tarihine kadar Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde bir dizi görüşmelerde bulunacak.

Hafta sonu Irak’ın başkenti Bağdat’a gelecek Bağdat zirvesine katılacak olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Pazar günü Erbil’i ziyaret edeceği kaydedildi.

Erbil Uluslararası Havalimanı’nda Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani tarafından karşılanacak olan Macron, Başkan Mesud Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile bir araya gelecek.

Fransa Cumhurbaşkanı’nın ülkesinin Kürdistan Bölgesi’ne desteğinin yanı sıra terörle mücadelede Peşmerge’ye destek vurgusunda bulunması bekleniyor.

Macron’un Erbil’in ardından Musul’u da ziyaret etmesi ve IŞİD ile mücadele sürecinde harabeye dönen tarihi Nur Camii’nin ziyaret edeceği bildiriliyor.

Bağdat’ta önümüzdeki cumartesi günü gerçekleştirilecek zirveye, Macron’un yanı sıra Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Ürdün Kralı II. Abdullah, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin katılması bekleniyor.

Fransa uzun yıllar Kürdistan Bölgesi ile dostluk ilişkisi içerisinde olan bir ülke olarak öne çıkıyor. 1991'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'na Güney Kürdistan halkının korunması için Baas rejimine karşı uçuşa yasak bölge ilan edilen 688'inci kararını çıkarılmasında aktif rol üstlendi. 

Fransa, IŞİD saldırıları döneminde de Kürdistan Bölgesi'ne desteklerini sürdürdü.