ENKS: 'Anlaşılan o ki karşı taraf anlaşmadan pişman olmuş'

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanlık Konseyi Üyesi Süleyman Oso, Rojava’da taraflar arasındaki diyaloga ilişkin, “Anlaşılan o ki karşı taraf anlaşmalardan pişman olmuş” yorumunda bulundu.

ENKS: 'Anlaşılan o ki karşı taraf anlaşmadan pişman olmuş'

Rojava’da, Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) heyetleri arasında üçüncü tur görüşmelerin önümüzdeki günlerde başlaması bekleniyor.

Taraflar geçtiğimiz günlerde Rojava’ya gelen ABD heyeti ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirmişti.

Rûdaw’a konuşan Suriye Kürdistan Birlik Partisi Genel Sekreteri ve ENKS Başkanlık Konseyi Üyesi Süleyman Oso, “ENKS olarak şu ana kadar varılan anlaşmalara sadığız. Ancak anlaşılan o ki karşı taraf bu anlaşmadan pişman olmuş” dedi.

“PYNK’li bazı yetkililerin açıklamaları ortaklığa inanmadıklarını gösteriyor” diyen Oso, “Biz ENKS olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu ulusal projeye katılarak halkımıza hizmet etmek istiyoruz. Bir taraf katılmak istemiyorsa diyalog zorla olmaz” ifadelerini kullandı.

Süleyman Oso, “Müzakerelere arabuluculuk yapan taraflar, karşı taraftan tavrını netleştirmesini istemeli” diye konuştu.

Rojava’daki görüşmeler

Rojava’da, Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) başını çektiği 25 partinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasındaki görüşmeler 2019 yılında başladı.

ABD, Fransa, Kürdistan Bölgesi yönetimi ve DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin de desteklediği görüşmeler kapsamında 16 Haziran 2020’de ortak bir açıklama yapan taraflar 5 konuda anlaşmaya vardıklarını deklere etti.

Ortak açıklama da, 2014’te Başkan Mesud Barzani’nin desteğiyle ENKS ile TEV-DEM arasında yapılan Duhok Anlaşması maddelerinin Rojava’da iki taraf arasında birinci aşaması tamamlanan Kürt Ulusal Birliği müzakerelerinin temeli olarak kabul edildiği belirtildi.

Ayrıca, “2014 Duhok Anlaşması’nın (Yönetim, Ortaklık, Güvenlik ve Savunma) maddelerini her iki heyet arasındaki görüşmelerin temeli olarak kabul etmiştir” denildi.

Açıklamada her iki taraf adına Kürt birliği ve ortaklığına vurgu yapılırken, varılan anlaşma için, “Daha büyük bir anlaşma ile tüm Suriye halkları ve Kürt halkının menfaatlerini koruyacak pratik ortaklığın tarihi adımı olmuştur” nitelemesinde bulunuldu.

İkinci tur görüşmelerinde ise Ortak Karar Mekanizması’ndaki üyelerin yüzde 40’ının PYNK, yüzden 40’ının ENKS’den ve yüzden 20’sinin de diğer partilerden oluşrutulması konusunda görüş birliğine varıldı.