ENKS: 'Rojavalılar Kürt Birliği’ni Savunuyor'

ENKS: 'Rojavalılar Kürt Birliği’ni Savunuyor'

Rojava’daki Kürt partileri arasında gerçekleşen anlaşmadan sonra ENKS Genel Sekreterliği ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanlık Konseyi Üyesi Süleyman Oso, ENKS ile 29 parti ve hareketten oluşan Kürt Ulusal Birliği Partileri arasında gerçekleşen anlaşmanın Rojava halkı tarafından olumlu karşılandığını söyledi.

ENKS Başkanlık Konseyi Üyesi Süleyman Oso, ENKS Başkanlık Kurulu’nun ittifak ve anlaşma ile ilgili Genel Sekreterliği bilgilendirdiğini ifade ederek, yapılan anlaşmanın Rojava halkı tarafından desteklendiğini ifade etti.

Oso, önümüzdeki süreçte idari, askeri, güvenlik ve ekonomi ile ilgili adımların atılacağını ifade etti.

ENKS olarak sürecin birlikte yürütülmesinden yana olduklarını belirten Oso, açıklamasına şöyle devam etti.

“Biz ENKS olarak süreci birlikte ve güzel bir şekilde yürütmekten yanayız. Bu süreci yürütebilmemiz için her şeyden önce siyasi bir anlaşmanın yapılması gerekiyordu. Uzun bir müzakere sürecinden sonra ilk siyasi adımımız başarılı oldu ve Kürt birlikteliğini teşvik edebildik. Suriye’nin geleceğiyle ilgili olarak bütün halkların haklarını anayasal bir çerçevede tanınması gerektiği federal Suriye devletini öneriyoruz. Kürtler, kendi tarihi topraklarında yaşıyor.”

Kürtler için kendi kaderini tayini etme hakkının uluslararası sözleşmeye göre şekillenmesi gerektiğini söyleyen Oso, “Ayrıca Kürtlerin toprakları coğrafik olarak anayasal olarak tanınmalıdır. Suriye’nin geleceği merkezi olmayan bir sistem şekilde olmalıdır. Bu konuda Birleşmiş Milletler’in (BM) 2254 kararını destekliyoruz.”

ABD’nin Kürt birlikteliğinde rol almasına da dikkkat çeken Oso, “ABD ve özellikle ABD'nin Uluslararası Koalisyon'daki Danışmanı William Robak anlaşmaya önderlik etti ve anlaşmada önemli bir rol oynadı. Avrupa devletlerinin hepsi Kürt Birliği’ni desteklediğini söyleyebiliriz. Bundan dolayı onlara minnet ve teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

17 Haziran Çarşamba günü, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve 29 parti ve hareketten oluşan Kürt Ulusal Birliği Partileri, siyasi açıdan ortak bir anlayış temelinde uzlaşıya vardıklarını belirterek, 2014 Duhok Anlaşması’nın diyalog ve müzakerelerde temel olarak ele alınacağını açıklamıştı.

 

 

(KaynakK24tükçe)