Erdoğan'dan Kürt karşıtı açıklamalar

Erdoğan'dan Kürt karşıtı açıklamalar

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransız televizyonu France 24’e yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin “Kürt güçlerini püskürtmek için” Suriye’nin kuzeyine askeri harekat yapmaya hazır olduğunu, Kürt güçlerinden bir tehdit gelmesi halinde, Türk askerinin sahada olan Özgür Suriye Ordusu’yla operasyonlar yapacağını söyledi.

Suriye’de çatışmasızlık bölgesi oluşturulabileceğini ifade eden Erdoğan, “Bölgede Türk ve Rus askerleri tarafından kısa süre içinde bir çatışmasızlık bölgesi oluşturulabilir” şeklinde konuştu.

ABD’nin YPG’ye silah vermesine ilişkin bir soruya verdiği yanıtta Erdoğan, “ABD’nin Suriye’de YPG/PYD’ye verdiği silahları geri alabileceğine inanmak imkansız” dedi.

"Iraklı Kürtler pişman olacak"

25 Eylül’de düzenlenecek olan Kürdistan'ın bağımsızlık referandumunun Irak’ın toprak bütünlüğünü tehlikeye atacağını savunan Erdoğan, bu oylamaya karşı çıktığını da belirtti. Erdoğan, “Iraklı Kürtler pişman olacak” ifadesini kullandı.

"Katar'daki askeri üssü kaldırabiliriz"

Erdoğan ayrıca, “Katar’a hâlâ sadık olduklarını ama istenmesi halinde askeri üssü kaldıracaklarını” söyledi.

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn  ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Katar’a ilettikleri 13 talep listesinde Katar'dan Türk askeri üssünü kapatmasını istemişler, Katar ise dün verdiği resmi yanıtta diğer talepleri gibi bunu da red ettmişti. Katar'ın ciddiye alınmayan yanıtına karşılık dört Arap ülkesi Katar'a 48 saatlik daha ek süre verdiler.