Erdoğan'ın hedef aldığı Wagnerle ilgili 'Suriye'den Libya'ya savaşçı taşıyor' iddiası

Erdoğan'ın hedef aldığı Wagnerle ilgili 'Suriye'den Libya'ya savaşçı taşıyor' iddiası

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Libya'da savaşan taraflardan Halife Hafter'in paralı asker olduğunu iddia ettiği ve Rus lider Vladimir Putin'e yakın Wagner grubunun, Suriye'den Libya'ya savaşçı sevkiyatını artırdığı belirtiliyor. 

Erdoğan, ocak ayında yaptığı bir konuşmada, Rusya menşeli Wagner grubu için Birleşik Arap Emirliklerini suçlamış ve, "Libya'da bugünden yarına bu iş çözülür dersek yanlış olur. Hafter geleceğini söylediği yerlere, örneğin Tunus'a gitmedi. Berlin sürecindeki toplantıda otel odasında saklandı. Çözüm gibi bir amacı yok. Aynı şeyi yıllar önce Kaddafi'ye de yapmıştır, ihanet etmiştir. Wagner diye birinin arkasına sığındı. Wagner, Abu Dabi kaynaklı bir lejyoner" ifadelerini kullanmıştı.

Ancak Rusya merkezli özel güvenlik şirketlerinden Wagner Grubu'nun adının adı ilk kez Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde Kiev karşıtı isyan sırasında yaşanan çatışmalarda duyulmuştu. Grup daha sonra Libya'da Hafter yanında savaşa katılırken, Türkiye de Suriye'den cihatçı militanların Hafter'e karşı cephede yer alan Feyyaz Sarrac saflarında savaşması için sevkıyatını gerçekleştirmiş ve uluslararası medyada bu konuda çok sayıda haber yayımlanmıştı.

hafter
Libya Ulusal Ordusu'ndan (LNA) komuta eden General Halife Hafter, Rusya tarafından da destekleniyor

DW Türkçe, Wagner'in Suriye'den Libya'ya savaşçı taşındığına dair haberinde, Rusya'nın Libya'ya gönderdiği Suriyeli savaşçı sayısının mayıs ayında büyük artış gösterdiğinin öne sürüldüğünü yazdı.

Moskova'nın, Libya'ya Suriyeli savaşçı taşınmasında Rusya'nın rolünü reddettiği belirtilirken, DW'nin Reuters'dan aktardığına göre, iki üst düzey Suriyeli muhalif kaynak, Wagner Grubu'nun Suriyelileri ücret karşılığında görevlendirme faaliyetini Rus ordusunun gözetiminde yürüttüğünü iddia etti.

Habere göre, Rusya geçen yıldan bu yana Suriyeli militanları Libya'ya taşıyor. BM raporuna göreyse, Wagner'in Libya'da savaşan militan sayısı bin 200.

Putin ise, Wagner grubunun Libya'daki varlığı ile ilgili, Libya'da Rus askeri varsa da bu askerlerin parasının Rus devletince ödenmediğini ve Rus devletini temsil etmediklerini söylemişti.

Suriyeli üst düzey iki kaynaktan biri, son dönemde Hafter'e destek için Suriye'nin Humus bölgesinden Libya'ya 300 savaşçı gönderildiğini iddia etti. Söz konusu kaynağın iddiasına göre, bu isimler arasında eski ÖSO savaşçıları da bulunuyor. Bir başka kaynak ise Suriye'nin güneybatısından yaklaşık 320 savaşçının Libya'ya gittiğini belirtti.

Bölgeden kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre ise, Suriye'deki çatışmaların yoğunluğu azaldıkça Libya'ya yapılan savaşçı sevkiyatı hızlandı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin iddiasına göre, Mayıs ayında Libya'ya Rusya tarafından 900'ü aşkın Suriyeli gönderildi.

Reuters'a konuşan kaynaklar, Libya'ya gitmeden önce Humus'taki bir üste eğitilen savaşçılara bin ile 2 bin dolar arasında maaş verildiğini öne sürüyor.

 

Ahval