Erdoğan’ın maketininin asılmasına Ankara’dan sert tepki

Stockholm'de bir grubun Erdoğan'ın maketini ayağından asmasının ardından İsveç’in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Erdoğan’ın maketininin asılmasına Ankara’dan sert tepki
Foto:twitter

İsveç’in başkenti Stockholm'deki tarihi belediye binası önünde bir grup, 11 Ocak günü gösteri sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maketini ayağından astı.

Grubun görüntülerde Türkiye ve Erdoğan'a tehditler savurduğ görülürken, olaya sert tepki gösteren Ankara, İsveç’in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström’ü Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"PKK/PYD/YPG yandaşlarınca 11 Ocak günü Stokholm'de gerçekleştirilen, Sayın Cumhurbaşkanımızı da hedef alan terör propagandasıyla ilgili olarak İsveç'in Ankara Büyükelçisi Bakanlığımıza çağırılarak tepkimiz ifade edilmiştir.

Büyükelçiye, bu menfur eylemi şiddetle kınadığımız ve protesto ettiğimiz güçlü ifadelerle bildirilmiş, İsveç'in Üçlü Ahitname'yle verdiği taahhütlerin açık bir şekilde ihlali olan ve ülkemizin açıkça tehdit edildiği bu tür terör eylemlerine müsaade edilmemesi talep edilmiştir. Bu çerçevede, eylemin faillerinin tespit edilerek, gerekli işlemlerin yapılması ve İsveç'in taahhütlerini yerine getirmesi yönündeki beklentimiz vurgulanmıştır."

"NATO üyelik sürecinin ilerlemesi mümkün değil"

Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “İsveç'in başkenti Stockholm'de Cumhurbaşkanımız aleyhine yapılan iğrenç ve menfur eylemi en şiddetli şekilde kınıyoruz. Tepkimizi ve beklentimizi İsveç makamlarına ilettik. Somut adım atmaları hukukun ve yaptığımız anlaşmanın gereğidir. Tekrar açıkça ifade ediyoruz: Terör örgütlerinin faaliyetlerine son verilmediği müddetçe NATO üyelik sürecinin ilerlemesi mümkün değildir" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, olaya sert sözlerle tepki gösterdi.

Çelik, şunları söyledi:

"İsveç'in başkenti Stockholm'da terör örgütü PKK yandaşlarının düzenledikleri eylemde Cumhurbaşkanımızın ve Türkiye'nin hedef alınmasını lanetliyoruz. İsveç makamlarının bu alçakça eyleme izin vermeleri asla kabul edilemez!

NATO'ya üye olma talebinde bulunan bir devlette böyle bir hadisenin gerçekleşmesi vahimdir. Terörün eylem ve propagandasını engellemeyen bir ülkenin NATO savunmasına nasıl katkısı olacaktır..

Cumhurbaşkanımızı ve ülkemizi hedef alan bu çirkin eylemin sorumluları hakkında gerekenin yapılması İsveç makamlarının sorumluluğundadır. Terörle mücadele ettiğimiz gibi, teröre imkan sağlayanların da karşısında olacağız."

Isveç'ten ilk açıklama

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Twitter hesabından konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Hükümet, siyasi tercihler hakkında açık bir tartışmayı koruyor, ancak kendisini siyasi temsilcilere yönelik tehdit ve nefretten güçlü bir şekilde uzaklaştırıyor. Halk tarafından seçilmiş bir başkanı Belediye Binası dışında idam ediliyormuş gibi tasvir etmek iğrenç" dedi.