Esed'in 'Suriye Araptır' sözlerine Özerk Yönetim'den tepki

Rojava Özerk Yönetimi, 13 Aralık’ta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’in Suriye’nin Arap kimliği ile ilgili ifadelerini “Arap unsurları, Özerk Yönetime karşı kışkırtma amaçlı kullandığını” belirtti.

Esed'in 'Suriye Araptır' sözlerine Özerk Yönetim'den tepki
Özerk Yönetim, sosyal medya hesapları aracılığıyla yaptığı açıklamada, Esad’in, Vakıflar Bakanlığı tarafından 7 Aralık’ta Şam’daki Osman Camii’nde düzenlenen genişletilmiş periyodik toplantıya katılımı sırasında yaptığı konuşmada Esad’in “Suriye gerçeklerini eksik bir şekilde ele aldığı ve Suriye’de hakim olan çeşitliliği inkar ettiği” ifade edildi.
 
Özerk Yönetim, Esad’in ifadelerinin, “Suriye ve halkının lehine çalışmaya istekli olduğunu ifade etmiş tüm taraflarca sağlanması gereken açıklığı hiçbir şekilde ifade etmediğini” vurguladı. Açıklamada, “Tüm bileşenlere saygı duyuyor ve Arapların Suriye dokusunun büyük ve asli bir parçası olduğunu kabul ediyoruz. Ancak Esad rejimi sadece kendi çıkarlarına hizmet ederken Araplara hizmet ettiğini iddia ederek, ortak Suriye kimliğini sömürüyor. Arap kimliği rejimin politikalarını uyguladığı bir zemin olmamalıdır. Araplar da tıpkı diğer unsurlar gibi diğer kimliklerin inkarından mustariptir” ifadelerine yer verildi.
 
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nden yapılan açıklamada “Suriye’nin bugün tüm tarafların değişim, çoğulculuk ve güncel gerçeklikle uyumlu bir dil benimsemesine ihtiyaç duyduğu” ifade edildi. “Suriye’deki çeşitli halkların veya bileşenlerin herhangi birinin hakkını reddetmenin, onun toplumsal, kültürel ve dini zenginliğini ortadan kaldırdığı” belirtilen açıklamada, “Bu tek tipçilik, Suriye’nin geleceğine ve halkının birliğine hizmet etmiyor. Aksine toplumsal birliğini parçalamak için tüm icraatları kolaylaştırıyor” denildi.
 
“Esad’in Suriye’deki çoğulculuk ve çeşitliliği reddeden konuşmasının ve ülke kimliğini sadece Araplıkla sınırlandırmasının, gerekli değişikliklere veya yeni bir Suriye inşa etme çabalarına uymadığına” dikkat çekildi. Açıklamada, “Esad’in sadece Arap kimliğini esas alan tek tipçi yaklaşımının, Suriye’deki diğer asli bileşenlerin inkarının açık bir örneği olduğu, bu bileşenleri, ‘kültürleri ve Kürtler, Süryaniler, Ermeniler, Çerkesler ve diğerlerinden gelen Suriye çeşitliliğini bu dar potada asimile etme çabası olduğu” ifade edildi.
 
Beşşar Esad, açıklamasında, “İslam öncesi Asuri-Arap olan Suriye İslam geldikten sonra tamamen Araplaşmıştır. Arabizm, artık Suriye’deki bileşenler arasındaki birleştirici unsurdur. Kur’an-ı Kerim Arapçadır. Peygamber Arap’tır. Dini kültür Arap kültürüdür ve toplumumuz bir Arap toplumudur. Bu unsurları parçalamak isteyenler Arabizm’e darbe indirmek istemekteler. Arap ortak kültürü birleştirici unsurdur” demişti.