Etyen Mahçupyan: Referandumda yüzde doksanların üzerinde “evet” çıkacağı açık

Etyen Mahçupyan: Referandumda yüzde doksanların üzerinde “evet” çıkacağı açık

Karar gazetesi yazarı ve eski başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başdanışmanlığını da yapmış olan Etyen Mahçupyan bugünkü yazısında Türkiye'nin Kürdistan'ın bağımsızlık referandumuna yönelik tepkilerini eleştirdi.

Mahçupyan, referanduma verilen tepkileri egosantrik olmakla ve Türkiye'nin siyasetinin başarısızlığının bir ifadesi olmakla  eleştirerek geçen yüzyıl başında Arnavutlar ve Araplara verilen tepkilere benzetti: "Bağımsızlık referandumu için 25 Eylül tarihini açıklaması Türkiye’de bir yeni ihanet örneği olarak karşılandı. Böylesine destek verdiğimiz bir ‘küçük ortak’, belki 20. yüzyıl başındaki Arnavutları ve Arapları hatırlatan şekilde, şimdi bizi sırtımızdan vurmaktaydı…"

Mahçupyan, referandumun uzun süredir konuşulduğunu, daha fazla geciktirilmesinin mümkün olmadığını, Kürt partiler arasında genel bir uzlaşmanın olduğuna değinerek "Bu noktada bütün Kürtlerin tavrı ortak ve referandumda yüzde doksanların üzerinde “evet” çıkacağı açık... Öte yandan bağımsızlığa kategorik karşıtlık Kürt partileri arasındaki farklılıklardan yararlanmayı da olanaksız kılıyor." ifadesini kullandı.

Öte yandan Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğünden yana tavır koymasının stratejik açıdan yanlışlığına değinen Mahçupyan "Belki de Irak Kürtlerinin Türkiye’nin partneri olarak güçlenmesi, İran ile ilişkileri de düşünürsek, Irak’ın bütünlüğünü sağlamak için çok daha elverişli bir zemin olabilir…  Ankara’nın Bağdat’ı tek muhatap olarak kabul etmesi de herhalde en fazla İran’ı sevindirir." dedi.