Finlandiya: Parlamento seçimleri için 3 Kürt kadın yarışıyor

Finlandiya’da seçmen yarın sandık başına gidecek. Başbakan Sanna Marin'in merkez sol hükümetinin iktidarda kalmak için mücadele ettiği seçimlerde 3 Kürt kadın aday da yarışacak.

Finlandiya: Parlamento seçimleri için 3 Kürt kadın yarışıyor
Finlandiya’da seçmen 200 sandalyeli parlamento seçimleri için 2 Nisan Pazar günü yarın sandık başına gidecek. Önceki gün Türkiye Meclisi’nde geçen NATO onayının, ülkedeki iç siyaseti de etkileyebileceği ve Başbakan Sanna Marin’in elinin güçlendireceği belirtiliyor.
 
Resmi rakamlara göre ülkede 4,3 milyon kişi oy kullanma hakkına sahip. Bunlardan 200 binden fazlası vatandaşlık hakkı almış mültecilerden oluşuyor.
 
Anketler, 9 ana partinin bu seçimlerde çok oy alma şansı olduğunu gösteriyor. Anketler, mevcut Başbakan Sanna Marin liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti’nin yüzde 19 oy alacağını tahmin ediyor. Ancak, Liberal yüzde 20 ile önünde görülüyor. Göçmen karşıtı duruşuyla bilinen Finlandiya'nın sağcı partisi Finler Partisi de oyların yüzde 19'unu alıyor.   
 
İlk defa 3 Kürt aday yarışacak
 
Finlandiya’da 11 seçim bölgesinde 2 bin 424 aday yarışacak. Tarihte ilk defa 3 Kürt aday da seçim yarışına katılacak. Kürt adayların üçü de kadın ve her biri ayrı bir partiden seçime girecek.
 
Resmi olmayan istatistiklere göre Finlandiya'da yaklaşık 20 bin Kürt yaşıyor ve yaklaşık 8 bin Kürt oy kullanma hakkına sahip.
 
Kürt adaylar
 
Adaylardan Şirin Namık, Kerkük doğumlu ve 1990'lardan beri Finlandiya'da yaşıyor. Yeşil Parti adayı Şirin Namık, gazetecilik yüksek lisansına sahip. Şirin Namık, yardım görevlisi olarak dünyayı gezdi ve kendi işinin sahibi.
 
Sol İttifak'tan milletvekili adayı Geşaw Bibani de Kerkük doğumlu. 1990'lardan beri Finlandiya'da yaşayan Geşaw Bibani, sağlık bölümü mezunu. Daha önce belediye seçimlerine katılan Bibani, yaşadığı kentin eğitim komitesi üyesi olarak çalıştı.
 
Rojhılat’ın Kirmaşan vilayeti Serpel Zehaw kentinde doğan Şeyda Sohrabi ise, 1996’da ailesiyle birlikte Irak’ın Ramadi kentindeki bir kamptan Finlandiya'ya göç etmiş. Siyaset bilimi alanında yüksek lisans yapan Sohrabi, daha önce Helsinki belediye meclisi üyesiydi. Şeyda Sohrabi, 5 partinin oluşturduğu Ulusal Koalisyon Partisi adayı. Dikkat çeken nokta ise her 5 partinin liderinin de kadın olması.