FP: Kurdistan Referandumu bağımsızlık ilanı değil

FP: Kurdistan Referandumu bağımsızlık ilanı değil

KRD News Haber Merkezi

Amerikan Foreign Policy Dergisinde, Kürdistan Bağımsızlık Referandumu’nun ilanı ve sonrasındaki gelişmeleri mercek altına aldı.

Amerikan Foreign Policy dergisinden Emily Tamkin tarafından kaleme alınan makalede Kürdistan Başkanı Mesud Barzani tarafından 25 Eylül’de yapılacağı kararlaştırılan Kürdistan Bağımsızlık Referandumu hakkında bir makale yayınlandı.

Dergide yayınlanan makalede Kürdistan Bağımsızlık Referandumu’nun bölgesel ve uluslararası güçlerce gösterilen refleksler değerlendirilerek, Kürdistan Hükümetinin gelen olumsuz yorumlara karşın yoluna devam edeceği görüşüne yer verildi.

Iraklı ve Kürdistanlı resmi yetkililerden de görüşlerin alındığı makalede 25 Eylül’de yapılacak Bağımsızlık Referandumunun bir bağımsızlık açıklaması olmadığı; referandumun sonuçları üzerine taraflar arasında Kürt halkının talebi doğrultusunda gelişmelerin şekilleneceği yazıldı.

Kürdistan Hükümeti Washington temsilcisi Bayan Sami Rahman’ın görüşlerine de yer veren Emily Tamkin imzalı makalede referandum ve Kürdistan’ın bağımsızlığı tartışmalarının her zaman gündemde olması nedeniyle 25 Eylül’de referandumun yapılacağının açıklanmasını “beklenen ancak gecikmiş” bir gelişme olarak belirtti.

IŞİD tehdidi altında Referandumun zamanlaması ile ilgili Emily Tamkin’in sorularını yanıtlayan Kürdistan Hükümeti Washington temsilcisi Bayan Sami Rahman, referandumun zamanlamasının yanlış olup olmadığı ve çeşitli ülkelerden gelen “tek taraflı adım” açıklamalarına ise, "Quebec'den bahsetmiyoruz. Biz İskoçya'dan bahsetmiyoruz. Biz Irak’tan bahsediyoruz. Irak Anayasasında bu durum belirtilmiştir ve bu doğrultuda hareket edilmektedir. Bu sadece bir referandum. Bağımsızlık ilanı değil. Referandumdan sonra dostlarımızı ikna etmeye vaktimiz olacak" dedi.