Fransa Parlamentosu 'Enfal Soykırımı' tasarısını görüşecek

Fransa Parlamentosunun bazı üyeleri, Baas rejiminin Kürdistan halkına karşı kimyasal silahlarla işlediği soykırım suçunu tanımaya çağıran bir yasa tasarısı hazırladı.

Fransa Parlamentosu 'Enfal Soykırımı' tasarısını görüşecek
Tasarıda "Kürt halkının dostu olan Fransa, soykırımın anlamını diğer tüm ülkelerden daha iyi bilmesi gereken bir ülke. Fransa böylesi bir insanlık suçunu daha büyük bir duyarlılıkla görmeli…" ifadeleri yer aldı.
 
Parlamento bugün bu yasa tasarısını görüşmek üzere özel bir oturum düzenleyecek. Tasarı, müzakerelerin ardından parlamenterlerin onayına sunulacak. Yasa tasarısının parlamentodan geçmesi bekleniyor.
 
Tasarı, Demokrat Birlik Partisi lideri Jean-Christophe Lagarde dahil olmak üzere 16 milletvekili tarafından hazırlandı.
 
Yasa tasarısı, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Cenevre Soykırım Sözleşmesi'nin, Baas rejiminin o dönemdeki amacının Kürt halkını soykırımla ortadan kaldırmak olduğunu belirten raporuna atıfta bulunuyor.
 
Parlamenterler, Fransız hükümetini soykırımı tanımaya ve mağdurlar ve aileleri için ödenmesi talep edilecek olan maddi tazminatı da desteklemeye çağırıyor.
 
Kürtlere yönelik soykırımı tanıma tasarısında şu ifadeler yer alıyor:
 
“*Fransa Parlamentosu; Irak hükümetinin Kürtlere karşı işlediği suçları, ‘soykırım’ ve ‘insanlığa karşı suçlar’ olarak kabul etmeli.
 
*Parlamento, soykırım ve insanlığa karşı suçları kınamalı ve Kürt halkına desteğini bir kez daha teyit etmeli.
 
*Parlamento, Fransa Hükümetini, Baas hükümetinin insanlığa karşı suçlar ve soykırım da dahil olmak üzere Kürtlere karşı işlediği suçları resmen tanımaya ve kınamaya çağırıyor.
 
*Fransa hükümeti, Irak hükümetini ikili ilişkiler çerçevesinde kurbanların ailelerinin acılarını telafi etmek için ortak çalışmaya çağırmalı.”

 

Rudaw