Fransa'dan Türkiye ve İran'a yaptırım uyarısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Irak’ta istikrara verdiği önemi bir kez daha vurgulamasının ardından Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, Fransa'nın son aylarda Kürdistan Bölgesi topraklarına tekrarlayan saldırıları nedeniyle İran ve Türkiye'ye “gerekirse” yaptırım uygulayabileceklerini söyledi.

Fransa'dan Türkiye ve İran'a yaptırım uyarısı

Ürdün'ün başkenti Amman, dünden beri, bölgesel ve uluslararası liderler ve temsilcilerin katıldığı, başta Irak olmak üzere MENA bölgesindeki en son güvenlik gelişmelerini tartışmayı amaçlayan "Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı"na (Bağdat II) ev sahipliği yapıyor.

Amman’da bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Rûdaw muhabirine, İran ve Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi'nde sık sık düzenlediği saldırılarla ilgili, “Herkesle konuşuyoruz. Meslektaşım Fuad (Hüseyin) gerçekten endişeli olduğumuzu biliyor ve bu eylemlerin sorumlularıyla konuşuyoruz. Sonra gerekirse yaptırım uygulayabiliriz. Ggeçmişte bunu zaten yaptık” dedi.

Zirveye katılan Macron da, Fransa'nın Irak'ın istikrarını desteklemeye kararlı olduğunu söyleyerek, komşu ülkeleri Bağdat'ın egemenliğine saygı duymaya çağırdı.

Irak devlet medyasına konuşan Macron, “Irak'ın istikrarını sağlamak istiyorsak, komşularıyla sorunları çözmeliyiz" dedi.

Ne olmuştu?

Türkiye, Pençe-Kılıç Harekatı adı altında, 20 Kasım'da Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve PKK’ye karşı eş zamanlı olarak, Rojava ve ve Kürdistan Bölgesi'nde hava saldırılar düzenledi ve akabinde Türk yetkililer Rojava’ya kara harekatı da düzenleneceğini ifade etmeye baladı.

İran Devrim Muhafızları, 28 Eylül'de Erbil, Süleymaniye ve Kerkük’te İran Kürdistan Demokrat Partisi (HDK-İ), İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komele) ve Kürdistan Özgürlük Partisi’ne (PAK) ait üs ve karargahları eş zamanlı olarak füze ve kamikaze İHA’larla hedef almıştı. Saldırılarda 15 kişi hayatını kaybetmişti. Bu saldırıların ardından aynı Kürt partilerine başka saldırlar da gerçekleştirilmişti.

İran, Kürt partilerini, Jina Emini’nin polis tarafından darp edilerek öldürülmesinin ardından başlayan protesto gösterilerini kışkırtmakla suçluyor.