HABER ANALİZ / IŞİD, tamamen kuşatılan Rakka'da neden direniyor?

HABER ANALİZ / IŞİD, tamamen kuşatılan Rakka'da neden direniyor?

Ahmed Faik - KRD News

Suriye Demokratik Güçleri (SDF) 'nin 6 haftadır devam ettirdiği Rakka Operasyonunda kentin %40’ının alınmasına karşın, IŞİD direnci halen kırılmış değil

Ana omurgasının Suriyeli Kürtlerin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Rakka Operasyonu 6 hafta önce başlamıştı. 3’üncü haftasında kenti her yönden tamamen kuşatan ve 6’ıncı haftasında kentin %40’ını denetim altına almayı başaran Demokratik Suriye Güçleri, IŞİD’in yoğun direnişiyle karşı karşıya kalmakta.

Karmaşık bir tünel ağı ve operasyondan haftalar öncesinden hazırlanmış tuzakları, intihar komandoları, bombalı araç saldırıları ve keskin nişancılarla Demokratik Suriye Güçlerine karşı karşı koyan IŞİD’lilerin amacının ne olduğu sorgulanıyor.

Hiçbir ikmal ve kaçma noktası kalmamasına karşın IŞİD’in gün geçtikçe direnişini arttırmaya çalışması, propagandaya yönelik bir çalışma olarak görülüyor. Kentin etnik ve mezhebi yapısı ile Sunni Arap aşiretlerden oluşması ve savaşın uzaması ile sivil kayıpların da sayısının artacağını planlayan IŞİD, Rakka’yı kaybettikten sonra da kentte “Kızgın halk” arasında br taban bulma çabasında.

Savaşın her anını görüntüleyen, saldırılar nedeniyle yaralanan ve yaşamını yitiren sivillerin görüntülerine kendilerine yakın Amaq, Rumiyah, Constantinapol gibi yayın araçları aracılığıyla yaymaya çalışan IŞİD’in gelecekte oluşabilecek bir tepki hareketini organize etmeye çalıştığı öne sürülüyor.