Hakan Fidan’dan Suriye ve Kerkük açıklaması

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kerkük'teki olaylara ilişkin, “Irak'ın asli ve kurucu unsurlarından olan Türkmenlerin ana yurdu olan Kerkük'te olanları üzüntü ve kaygıyla karşılıyoruz" açıklamasını yaptı.

Hakan Fidan’dan Suriye ve Kerkük açıklaması

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın daveti üzerine Tahran'a gelen Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı'nda İranlı mevkidaşı ile bir araya geldi.

Fidan ve Abdullahiyan arasındaki görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ile güncel bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alınacağı belirtilirken, görüşmelerin ardından iki Bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Hakan Fidan, “İran ve Türkiye bölgenin iki güçlü ülkesidir ve bizim sorumluluğumuz bölgede barış ve istikrarın tesisidir” dedi.

Fidan, "Terörle mücadele konusundaki beklentilerimizi birbirimize aktardık. Ticari ilişkilerimizi güçlendirecek adımları değerlendirdik. 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için neler yapılması gerektiğini ele aldık" ifadelerini kullandı.

“Kerkük'ü barış içinde bir arada yaşama kültürünün sembolü olarak görüyoruz”

Dışişleri Bakanı Fidan, Kerkük'teki olaylarla ilgili ise şu şekilde konuştu:

“Irak'ın asli ve kurucu unsurlarından olan Türkmenlerin ana yurdu olan Kerkük'te olanları üzüntü ve kaygıyla karşılıyoruz. Kerkük'teki tüm etnik gruplar ifade özgürlüğü hakkına sahip olmalı ve katılımlarının zemini idari düzeyde sağlanmalıdır. Türkmenlerin haklarının korunması bizim için önemlidir ve siyasi pazarlık konusu olmamalıdır, Kerkük Türkmenlerinin haklarını her zaman savunacağız.

Kerkük etnik köken ve din açısından Irak'ın küçük bir modelidir. Kerkük'ün huzur ve istikrarı Irak'ın bütününün huzur ve istikrarına etki ediyor. Kerkük'ü barış içinde bir arada yaşama kültürünün sembolü olarak görüyoruz.

"Şehirde son dönemde artış gösteren PKK mevcudiyetine süratle son verilmesini Irak makamlarından talep ediyoruz."

“Suriye'den beklentilerimiz çok net”

Suriye ve Rojava’ya ilişkin de konuşan Hakan Fidan, “Bizim Suriye meselesine bakış açımızı biliyorsunuz, Suriye'den beklentilerimiz çok net. Ülkemizde bulunan Suriyeli vatandaşların sağ salim ülkelerine dönmesini sağlamak istiyoruz” dedi.

Fidan, Suriye hükümetinden PKK konusunda daha fazla işbirliği beklediklerini belirterek, “Bunlar bizim gereksinimlerimiz arasında, eminim Suriye'nin de gereksinimidir” şeklinde konuştu.

Mevkidaşı Abdullahiyan ile “Irak’taki terör olayları” ve “İslamofobi ile mücadeleyi” konuştuklarını aktaran Fidan, “Türkiye olarak İran ile Suudi Arabistan arasında anlaşmaya varılmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Suudi Arabistan, İran ve Türkiye bölgenin büyük ve sorumlu ülkeleridir ve barışçıl bir ilişkiye sahip olmaları önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.