Irak Federal Mahkemesi’nden Kerkük'teki KDP binası hakkında karar

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Kerkük’te KDP merkez binasının partiye devredilmesi yönünde Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin aldığı kararı geçici olarak durdurma kararı aldı.

Irak Federal Mahkemesi’nden Kerkük'teki KDP binası hakkında karar

Irak Federal Yüksek Mahkemesi,  Arap milletvekili Vesfi Asi Hüseyin’in Kerkük'te Ortak Operasyonlar Komutanlığı karargahı olarak kullanılan KDP’nin eski binasının partiye devredilmesi kararının askıya alınması yönündeki şikayetini değerlendirdi.

Mahkeme, konuyla ilgili şikayet karara bağlanıncaya kadar tüm iade işlemlerinin ertelenmesine karar verdi.

Kerkük’te 16 Ekim 2017'de kente giren Irak ordusu ile Heşdi Şabi güçleri KDP’ye ait binayı boşaltıp Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, 25 Ağustos’ta binanın tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

Mahkeme bugünkü kararının gerekçesini, “Kerkük'ün ve vatandaşların can güvenliğini, bir arada yaşamayı vurgulayan Irak anayasasının ve Irak topraklarının egemenlik ve birliğinin korunması”na bağladı.

Kerkük’te 27 Ağustos günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatmıştı.

Bu durumun ardından dün Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenleyerek Erbil-Kerkük yolunun açılmasını istedi.

Kürt göstericilerin daha önce yolları kapatan eylemcilerin bulunduğu alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açtı. Olaylar esansında 4 kişi hayatını kaybederken 3’ü polis 15 kişi de yaralandı.