‘Kerkük Kürdistan’dır’ yazılı Peşmerge heykeli posta pulu oldu

Kürdistan Bölgesi Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı, Kerkük’teki Peşmerge heykelini “Kerkük Kürdistan’dır” yazısı ile posta pulu yaptı. Pul yakın zamanda kurumlarda ve uluslararası gönderilerde kullanılacak.

‘Kerkük Kürdistan’dır’ yazılı Peşmerge heykeli posta pulu oldu

Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı tarafından Kerkük’te dün gerçekleşen gösterilerin ardından kentin Kürdistani kimliğine vurgu yapmak amacıyla posta pulu bastı. “Kerkük Kürdistan’dır” yazılı pulun üzerinde Kerkük’teki Peşmerge heykeli ve Kürdistan bayrağı bulunuyor.

Bakanlık Sözcüsü Dilan Reşad, “Pul 5 bin dinar değerinde ve en pahalı pulumuz. Bu pul Kerkük halkına ve dünkü gösterilere destek için yapıldı” dedi.

Sözcü Reşad, pulun yakın zamanda kurumlarda ve uluslararası postalarda kullanılacağını söyledi.

Kerkük’te yapımına Temmuz 2015’te başlanan ve 23 Eylül 2017’de bitirilen Peşmerge heykeli 23 metre yüksekliğinde. Heykel sanatçısı Mani Ahmed tarafından yapılan bu anıt, Kürtler için kentin sembollerinden biri.

Mani Ahmed, "Çok sayıda sanatçı bu heykel için çalıştı. Ancak heykelin fikri ve tasarımı bana ait. Hala meçhul ve mezarı bilinmeyen çok sayıda Peşmerge var ve yakınları onları anmak istiyor. Biz de bu fikirden hareketle bu heykeli yaptık” dedi.

Ne olmuştu?

Kerkük’te 16 Ekim 2017'de kente giren Irak ordusu ile Heşdi Şabi güçleri Kürdistan Demokrat Partisi’ne ait binayı boşaltıp Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı.

Irak vilayetleri ve Kerkük’te 18 Aralık 2023'te yapılacak il meclis seçimleri öncesinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, binanın tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

Bu kararın ardından 25 Ağustos günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatmıştı.

Bu durumun ardından dün Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenleyerek Erbil-Kerkük yolunun açılmasını istedi.

Kürt göstericilerin daha önce yolları kapatan eylemcilerin bulunduğu alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açtı. Olaylar esansında Hawkar Abdullah, Heval Star Said, Samed Muhammed Ramazan ve Hüseyin Sabir isimli göstericiler hayatını kaybederken 3’ü polis 15 kişi de yaralandı. /Rudaw