Haşdi Şabi: Fetva verilirse ABD ile savaşırız

Haşdi Şabi bünyesinde yer alan ve Hadi Amiri’nin liderliğini yaptığı Bedir Örgütü, fetva verilmesi halinde ABD ile savaşmaya hazır olduklarını duyurdu.

Haşdi Şabi: Fetva verilirse ABD ile savaşırız

Haşdi Şabi bünyesinde yer alan ve Hadi Amiri’nin liderliğini yaptığı Bedir Örgütü, fetva verilmesi halinde ABD ile savaşmaya hazır olduklarını duyurdu.

K24’e konuşan Bedir Örgütü Kerkük Sorumlusu Muhammed Mehdi Beyati, ABD’nin Irak topraklarından İran’a saldırmasına müsaade etmeyeceklerini açıkladı.

ABD güçlerinin Irak’a yerleşmelerini hiçbir şekilde kabul etmediklerini açıklayan Beyati, “Irak Anayasası, halk ve siyasi liderler de bu fikirde. Amerika ile İran İslam Cumhuriyeti arasında düşmanlık olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD’nin İran’a saldırmak için Kerkük’e askeri yığınak yapmasını kabul etmediklerini kaydeden Beyati, “Irak kanunları, ülke topraklarının komşu ülkelere bir tehdit ve saldırı üssü olarak kullanılmasına izin vermiyor. Böyle bir şeyin olmasına biz de müsaade etmeyiz. Dini merciin izni ile cihat edilebilir. Dini merci fetva verirse hepimiz Amerika’ya karşı silahlanıp savaşırız” diye konuştu.

Öte yandan, Irak'taki Şii lider Mukteda es-Sadr öncülüğündeki Sairun Koalisyonu'nun Başkanı Sabah es-Sadi, ABD ve Irak arasındaki askeri anlaşmanın sona erdirilmesi için kanun teklifi sunduklarını söyledi.

Irak'taki Sairun Koalisyonu'nun Başkanı Sadi, başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi'ye, ABD ile daha önce imzalanan stratejik güvenlik anlaşmasının sona erdirilmesi için kanun teklifi verdiklerini ifade etti. 

Kanun teklifinin uygulamaya konulması sorumluluğunun meclis başkanlığında olduğunu belirten Sadi, "Meclis Başkanlığı, gerekli yasal tedbirleri almak için meclisin güvenlik, savunma, dış ilişkiler ve yasa komisyonlarıyla görüşmelidir." dedi.

Mecliste en çok milletvekiline sahip Sairun Koaliasyonu'nun Başkanı, sunulan kanun teklifinin içeriğine ilişkin, "Yasanın çıktığı tarihten bir yıla kadar; askeri üsler de dahil olmak üzere Irak'taki ABD'li ve diğer yabancı askerlerle danışman ve eğitmenlerin varlığının sonra erdirilmesi gerekiyor." diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığının yayımladığı son verilere göre, iki ülke arasında 2014 yılında imzalanan askeri stratejik anlaşma uyarınca Irak'ta 5 bine yakın ABD askeri bulunuyor.