Haseke’de göç eden vatandaşlar geri dönmeye başladı

Haseke’nin güneyindeki Geweran Mahallesindeki Sina Cezaevinde, Demokratik Suriye Güçleri (SDG) ile IŞİD arasında yaşanan çatışmaların sona ermesinin ardından, evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşların bir kısmı geri döndü. Ancak mahallede hala korku ve endişe hakim.

Haseke’de göç eden vatandaşlar geri dönmeye başladı

Geweran mahallesi sakini Cesim Muhammed, "Vallahi durum hala aynı, huzur yok ve insanlar çok korkuyor, insanlar için durumu kendiniz görebilirsiniz. İnsanlar mahallenin doğusundan yeni kaçmışlardı. Ama batı tarafında evler basıldı, arandı. Allah korusun, durum karışık ve huzur yok” dedi.

Mahallesi sakinlerine göre, Uluslararası Koalisyon uçakları gece gündüz Haseke semalarında uçuyor ve sürekli IŞİD’lilerin bulunduğu yerleri bombalıyor.

Geri dönen bazı vatandaşlar ise evlerinin yıkıldığını söylüyor.

Mahalle sakini Salim Ebboş, "Su ve elektrik yok, kapılar ve elektrik prizleri bozuk, durum çok kötü. Bir tiyatro sergilediler. Elimizden bir şey gelmiyor” diye konuştu.

Çok sayıda mahalle sakini ise güvenliğin hala tam olarak sağlanamadığı endişesi ile geri dönmeye çekiniyor.  

Endişesini dile getiren Hanadi Muhammed, “İnsanlar yiyecek alıp geri geliyorlar, hala gizlenmiş silahlı adamlar olduğunu söylüyorlar. Bombalama devam ediyor, insanlar dışarı çıkıp alışveriş yapıyor ardından geri dönüyor” dedi.

Birleşmiş Milletler'e göre, IŞİD kalkışması sonrasında gelişen çatışma ve operasyon nedeniyle 45.000 sivil evlerinden tahliye edildi. /Rudaw

DSG, şimdiye kadar Geweran Mahallesinde 100'den fazla firari IŞİD’linin gözaltına alındığını bildirmişti.