Haydar Abadi: Iraklı Sünni Araplar Kürdistan Bölgesine katılmak istiyorlar

Haydar Abadi: Iraklı Sünni Araplar Kürdistan Bölgesine katılmak istiyorlar

Irak'ta, İslam Devleti güç yitirdikçe, Sünni Araplar arasında da ayrılıkçı söylemler artıyor. Irak Başbakanı Haydal Abadi facebook hesabından yaptığı bazı paylaşımlarda Musul'un kurtarılmasından sonra "ayrılıkçılığı körükleyen faaliyetlere" karşı uyarıda bulundu. Abadi, kurtarılan bölgelerdeki Sünniler adına ortaya atılan taleplere işaret ederek, bu taleplerin Sünni topraklarının Irak Kürdistanı'a dahil edilmesini de içerdiğini, bunun da Sünni Araplar ile Kürtlerin aynı mezhepten oldukları gerekçesine dayandırıldığını ifade etti. 

Son zamanlarda, Abadi'nin bu açıklamayı yapmasına neden oldu pek çok gelişme yaşandı. Ninova'nın kuzeyindeki Arap köyleri, topraklarının Kürdistan'a bağlanmasını talep eden gösterilere şahit oldu. 18 Temmuz'da Dİcle Nehri'nin batısındaki Ninova'daki Zummar ve Rabia'da bulunan aşiretler sokaklara dökülerek Kürdistan'a katılmak istediklerini dile getirdiler. Zummar ve Rabia, KBY'nin kendine katmayı düşündüğü tartışmalı bölgelerden. Bu nedenle göstericiler, 25 Eylül bağımsızlık referandumunda kendilerine de oy hakkı verilmesini talep ettiler. 

Peşmerge herkesi koruyor

Kerkük'teki Arab aşiretler de referandumu desteklediklerini açıklamışlardı. Abada aşireti reisi Xelef el-Abadi Kurdistan24'e yaptığı açıklamada, referandumu desteklediklerini çünkü peşmerge güçlerinin ayrım gözetmeksizin toplumun her kesimini koruduğunu belirtmişti. 

Iraklı Sünni din adamı: Irak bölünecek

Iraklı Sünni din adamı, Ahmed el-Qabisi, 20 Temmuz'da Samarra Kanalına, Irak'ın bölüneceğini, Sünni topraklarının Kürdistan'a katılmasını istediklerini ve Irak Kürdistanı'nın sadece Kürtler için olmayacağını, Sünni Arapların da katılacağını çünkü içten bir şekilde onun şemsiyesi altında olmak istediklerini söyledi.

Arap Sünni partiler birleşik bir Irak'ı destekleyecek ve diğer grupları da yanlarına çekecek kapsamlı ulusal bir söyleme sahip değiller. Ayrıca, IŞİD sonrası Irak'ında Sünnilerin çoğunlukta oldukları toprakları idare edebilecek bir plan ve platformları da yok.

Mesud Barzani Sünni Arapları kazanmaya çalışıyor

KBY Başkanı Mesud Barzani, 22 Temmuz'da tartışmalı bölgelerdeki bir grup Arap aşireti ile görüştü. Burada, Arap aşiretler, Kürdistan'a katılma taleplerini dile getirdiler ve kader belirleyici referanduma da katılmak istediklerini Barzani'ye ilettiler.

Diğer yandan Mesud Barzani, Sünnü Arap devletlerinin de Kürdistan'ın bağımsızlığını desteklemeleri yönünde çabaları devam ediyor. 4 Temmuz'da, Barzani yedi Sünni Arap devletinin -Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin, Kuveyt ev Sudan- konsoloslarıyla bir araya gelmiş, referandumun gerekçelerini anlatmıştı.

Öyle görünüyor ki, Bağdat'taki Şii hükümet, Sünni nüfusu memnun etmediği sürece, Sünni Arap topluluğu Bağdat'a karşı Kürdistan'ı desteklemeye devam edecek. 

Read more: http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2017/07/kurdistan-mosul-nineveh-sunni-arab-shiite-sectarianism.html#ixzz4o6aK4oCt