HDP'li vekillerin tutuklanışı kitaplaştırıldı

HDP'li vekillerin tutuklanışı kitaplaştırıldı

HDP’li milletvekillerin tutuklanmasının önünü açan Mayıs 2016’daki dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili başlayan süreci Gazeteci Hayri Demir ile siyaset bilimci Hasan Kılıç ile “Değişen Bir Şey Yok / Meclisten Mahpushaneye Kürt Milletvekilleri” ismiyle derledi. Kitap 20 Eylül’de Dipnot Yayınları etiketiyle raflarda olacak.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Raportörü Kati Piri’nin önsözü ve Anayasa hukukçusu Murat Sevinç’in sonsözüyle sunulan kitap, dokunulmazlıkların tarihsel arka planına ışık tutuyor ve 4 Kasım 2016 sürecini anlatıyor.

Kitapta Selahattin Demirtaş, Abdullah Zeydan, Selma Irmak, Çağlar Demirel, Gülser Yıldırım, Figen Yüksekdağ, Burcu Çelik Özkan, Ferhat Encu, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken ile yapılmış söyleşiler bulunuyor.

20 Mayıs 2016 tarihinde meclisteki 550 milletvekilinden 376’sının oyuyla 138 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılmıştı. 4 Kasım 2016’da başlayan operasyonlarla da çok sayıda HDP milletvekili tutuklandı. CHP’nin de destek verdiği oylamanın ardından iki CHP’li vekil de tutuklandı. Biri halen cezaevinde.

HDP’li siyasetçiler halen hapishanede, kiminin cezası onaylandı, kiminin yerel mahkemelerde davaları sürüyor.