Hoşyar Zebari’den İranlı Büyükelçiye Erbil yanıtı: Diplomasi eğitimi alsın

KDP Politbüro üyesi Hoşyar Zebari, “Erbil'e yapılan saldırı Irak’ın egemenliğine değil, İsrail üssüne yönelikti” diyen İran’ın Bağdat Büyükelçisi Mescidi’ye, “Gidip bir diplomasi ve uluslararası hukuk kursuna katılmalı” sözleri ile yanıt verdi.

Hoşyar Zebari’den İranlı Büyükelçiye Erbil yanıtı: Diplomasi eğitimi alsın

İran'ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi, Irak’ın Kerbela kentinde düzenlenen bir etkinlikte İran Devrim Muhafızları’nın 13 Mart günü başkent Erbil’e yönelik balistik füze ile yaptığı saldırı hakkında konuştu.

İran’ın Irak'ın egemenliğine, hükumetine ve halkına saygı duyduğunu savunan Mescidi, “Erbil'e yapılan saldırı Irak hükümetine, Irak’ın egemenliğine değil, İsrail casus üssüne yönelikti” dedi.

Mescidi, “İran İslam Cumhuriyeti güvenliğimize karşı hareket eden İsraillilere karşı sessiz mi kalacaktı? Bu tepki (füze saldırısı) Siyonistlere karşıydı, ABD’ye ya da Irak'a karşı değil” diye belirtti.

Zebari’den yanıt

İrece Mescidi’nin sözlerine sosyal medya hesabı üzerinden yanıt veren Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro üyesi ve Irak eski Maliye ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, İranlı Büyükelçinin diplomasinin dilini öğrenmesi gerektiğini söyledi.

Zebari, “Sayın Büyükelçi bir diplomasi ve uluslararası hukuk kursuna gitmeli. İyi komşuluk ilişkileri ve ülkeler arasındaki ortak prensiplere saygıyı öğrenmeli” dedi.

“Bu tavrınız İsrail ile Suriye, Lübnan ve yaralı Gazze’de yüzleşmek yerine Irak’ı tasfiye hesaplarına katmanın başlangıcı mıdır?” diye soran Zebari, “Bu baş aşağı mantıkla yaptığın açıklamalar akıllıca olmaz İran-Irak ilişkileri, tarihi Kürt-İran ilişkileri uzmanı sayın İrec Mescidi!” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

13 Mart günü saat 01:00 sıralarında başkent Erbil’e balistik füzelerle saldırı düzenlendi.

Füzeler ABD’nin Erbil Başkonsololuğu yakınları ile Mele Omer köyü ve çevresine isabet etti.

Kürdistan Bölgesi Anti Terör Birimi (CT), 14 balistik füze ile gerçekleştirilen saldırının Irak ve Kürdistan Bölgesi sınırları dışından yapıldığını duyurdu.

Ardından İran Devrim Muhafızları, İsrail istihbaratına ait üssün vurulduğunu iddia ederek saldırıları üstlendi.

Ancak Kürdistan Bölgesi Hükumeti bu iddiaların “gerçeklerin gizlenmesi” olarak nitelendirip füzelerin sivil yerleşim yerlerine düştüğünü açıkladı.

Türkiye başta olmak üzere, bir çok ülke, İran’ın saldırısını kınadı.