Huffington Post: ABD'den Türkiye'ye silah soruşturması

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün (12 Kasım Çarşamba) başlayan ABD ziyareti ile ilgili, ABD medyasında yayınlanan yorum ve analizlerden biri de Akbar Shahid Ahmed tarafından kaleme alındı.

Huffington Post: ABD'den Türkiye'ye silah soruşturması

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün (12 Kasım Çarşamba) başlayan ABD ziyareti ile ilgili, ABD medyasında yayınlanan yorum ve analizlerden biri de Akbar Shahid Ahmed tarafından kaleme alındı.

Huffington Post Gazetesi'nde, "Erdoğan bu hafta ABD'yi ziyaret ettiğinde, her zamankinden daha az dostu olacak" başlığıyla yayımlanan yazıda Ahmed, "Türk lider ve lehine lobi faaliyeti yürütenler, ABD dış politikası profesyonellerini ve Kongre'yi yabancılaştırdı. Her şeyin Trump'da bittiğine inanıyorlar" yorumunu yaptı.

Yazının satır başları şöyle:

"Erdoğan, daha önce ABD'de iki partinin de desteklediği bir kınamayı tetikledi. 2017'deki son ziyaretinde, korumaları Washington'da Türk hükümetini protesto eden Amerikan vatandaşlarını dövdü. O günden bu yana, Rusya ile bir silah anlaşması imzaladı ve gazetecilere, muhalefetin her türlüsüne yönelik iç baskıyı arttırdı. 

Ancak, ekim ayında, ABD'nin IŞİD'e karşı en iyi ortağı olduğunu kanıtlayan Suriyeli Kürtlere saldırarak haddini aştı. Sadece haftalar önce, neredeyse tüm Demokrat ve Cumhuriyet partili Kongre üyeleri, on yıllardır sürdürülen bir tabuyu yıktı ve Türkiye'nin Ermeni Soykırımı'ndaki rolünü tanıyan bir tasarıyı onayladı.

Eleştirmenler, şimdi Türkleri ve ülke ekonomisini hedef alan yeni yaptırımları tartışıyor. ABD'nin bu NATO müttefikine silah satışını durduracak bir süreci de başlatmış durumdalar.

Erdoğan'ın bu haftaki ziyareti sırasında, tarihi bir gerileme içinde olan ilişkileri onaracak ağ darmadağınık vaziyette. 

ABD'nin saygınlığını kazanmak isteyen diğer tüm ülkeler gibi, Türkiye de Washington'da nüfuzun genişletmek ve vereceği kararlar 80 milyonun üzerinde etkili olacak karar vericilere kendi bakış açısını satmak için onlarca yıl harcadı. 

Ancak bugün, Türkiye'nin dostlarının, hatta taktik ortaklarının desteğini kazanma çabaları zayıflamış, ikna etmekten uzak ve çokça da gülünç durumda. 

Pek çok Amerikalı için, Türkiye'yi şimdi şiddetle - Kürt kadın siyasetçinin öldürülmesi de dahil Kürtlere saldırıdan Erdoğan'ın 2017'de güvenlik görevlilerinin saldırılarına kadar - ve Trump'ın iş arkadaşı Michael Flynn'a ABD'de yaşayan bir muhalifin kaçırılması ve sınır dışı edilmesi için ödeme yaparak yolsuzluğa bulaşmakla ilişkilendiriliyor.

Erdoğan şimdilerde, rağbet görmeyen, tutarsız Türkiye konusunda partisinin görüşlerinin dışına çıktığı belirtilen Trump'a bel bağlıyor. Ancak, Trump ile sıkı fıkı olurken, Erdoğan, Moskova ile samimi ilişkiler kurarak ve Suriye'de Rusya ile ortak devriye başlatarak ABD'li yasa yapıcıları kızdırdı.

Türk hükümeti, Amerika'nın sattığı silahları, Türk ordusu öncülüğünde Kuzey Suriye'ye gerçekleştirilen müdahale sırasında, savaş suçu işlediği düşünülen Arap savaşçı uzantılarına verme suçlaması nedeniyle ABD'li yetkililer tarafından soruşturuluyor."

 

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz