İbrahim Kalın’dan 'YPG sorun olacak’ açıklaması

Kalın, ABD’nin YPG’yi Rusya’ya karşı desteklediğini savunarak “ABD, YPG'yi Rusya ve İran'a karşı desteklediğini söylüyor. YPG eninde sonunda herkes için sorun olacaktır” dedi.

İbrahim Kalın’dan 'YPG sorun olacak’ açıklaması

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı NTV yayınında ABD ile yaşanan F-35 krizi, Libya konferansı ve Suriye'deki çözüm arayışlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD'nin YPG'yi 'Rusya ve İran'a karşı desteklediğini' belirten Kalın, "YPG eninde sonunda herkes için sorun olacaktır" ifadesini kullandı.

Kalın'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

Libya konferansı

“Bu toplantıda yabancı askerlerin çıkarılması konusu Türk askeriyle ilişkilendirilmeye çalışıldı, bundan rahatsızız. Biz Libya hükümetiyle yaptığımız anlaşma neticesinde oradayız, bizim hukuki bir gerekçemiz var. Bu anlaşma sayesinde askerlerimiz oraya danışmanlık yapıyorlar. Türk askeri sadece askeri danışmanlık ve eğitim hizmeti veriyor.

Libya'nın temel sorunu Türk askerinin oradan çıkması değil. Bizim birinci kaygımız Libya'nın toprak bütünlüğüdür.

Müttefikler 'Sayenizde çatışmaya denge geldi' diyor.

Hafter'e 3 yıl içerisinde verilen ciddi silah gücü var. Hafter'deki silahlar geri alınmadı, şu anda bir yerlerde saklanıyor. İlerde Hafter'in bunları kullanmayacağının garantisi var mı. Önce Hafter ile konuşup Wagner'i oradan çıkarsınlar.

Askerlerimizin paralı askerlerle bir tutulmasını reddediyoruz.

ABD ile F-35 krizi aşılacak mı?

 Türkiye'nin programdan çıkarılması haksız ve hukuksuz. Orada 1.4 milyar dolarlık bir ödeme var. F-16 talebini diplomatik yollarla çözmek istiyoruz. Uzmanlar gidip geliyor, görüşmeler devam ediyor.

Türkiye'yi dışarda bırakırsanız NATO ittifakı zarar görür. Hava savunma sistemi için alternatif bakmak en doğal hakkımız.

Biz ABD ile de Rusya ile de iyi ilişkiler içerisinde olmak istiyoruz. ABD ile anlaşamadığımız noktalar var, anlaştığımız noktalar var. ABD'nin FETÖ konusunda, PYD konusunda politikasını değiştirmesi gerekiyor.

İbrahim Kalın, Suriye'deki gelişmelere dair açıklamada bulundu

'YPG herkes için sorun olacak'

Suriye sahasında güvenlik sağladığımız geniş coğrafya var.

Uluslararası toplum Suriye halkını yalnız bıraktı. Suriye'deki mevcut tablo sorunun çözümüne katkı sağlamıyor. Rejimin buradan aklanarak çıkmasını kabul etmeyiz. Rusya'nın rejim üzerinde bir baskı yaptığını da göremedik. Ayrıca dünya uzun süredir Suriye'ye sadece göç ve terör ekseninden bakıyor.

YPG'nin varlığı bizim için tehdide döndüğü zaman operasyon yapıyoruz. Rusya'ya da 'Tel Rıfat'taki YPG varlığını çıkarın' diyoruz, güneye ya da doğuya alın dedik. Yoksa bizim için meşru hedeftir. YPG'nin herhangi bir saldırısını kabul etmemiz mümkün değil. Kurulmak istenen terör koridoru Türkiye'nin gayreti sonucu engellendi, bunlar operasyonlar sonucu oldu. Onların akıllarında Akdeniz'e kadar bir devlet kurmak vardı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), YPG'yi Rusya ve İran'a karşı desteklediğini söylüyor. YPG'nin askeri gücü de ABD'den geliyor. İnanılmaz bir silah transferi oldu. YPG'nin PKK'nin bir kolu olduğunu herkes biliyor. 

Şunu söyleyeyim: İster Suriye, ister ABD, ister Rusya; YPG, eninde sonunda herkes için sorun olacaktır.

 O yüzden gelin hep birlikte Suriye'nin siyasi sistemini canlandıralım diyoruz. Suriyeli mültecileri geri döndürelim diyoruz. Biz zorla mültecileri zorla götürsek insani trajediyi kim üstlenecek. Meselenin yeniden idrak edilmesi gerekir."