İdlib Operasyonu'nun şifresi Türkiye'ye: 'Suriye'den çık mesajı'

Artı gerçek'ten Yavuz Özcan'ın haberine göre, Suriye rejimi ve Rusya'nın İdlib'te gerçekleştirdiği operasyonlardaki hedeflerden biri de Türkiye olduğu, “işgalci” olarak görülen Türkiye'nin İdlib’den çıkarılmak istendiği dile getirildi.

İdlib Operasyonu'nun şifresi Türkiye'ye: 'Suriye'den çık mesajı'

Artı gerçek'ten Yavuz Özcan'ın haberine göre, Suriye rejimi ve Rusya'nın İdlib'te gerçekleştirdiği operasyonlardaki hedeflerden biri de Türkiye olduğu, “işgalci” olarak görülen Türkiye'nin İdlib’den çıkarılmak istendiği dile getirildi.

İsminin açıklamasını istemeyen Suriyeli bir ordu komutanı ve Milis güçleri komutanı, ordu ve milis güçlerin Madik Kalesi ve Kafr Nabudah’da kontrolü sağladığını ve geçen haftadan beri 17 yerleşim biriminin kendi kontröllerine geçtiğini ve ďünden itibaren en önemli noktalarından biri olan Han Şeyhun’u hedef almaya başladıklarını belirttiler.

Suriye üst düzey ordu komutanı "Han Şeyhun, Halep’den Şam’a inen M5 karayolunun tam üzerinde olduğu için bizim için büyük öneme sahiptir. Han Şeyhun’un tarafımızca alınmasıyla terörist  silahlı grupların İdlib içinde kuzey-güney hattındaki ikmal yolunu ortadan kesecek. Böylelikle teröristlerin lojistik bağlantısı ciddi şekilde sekteye uğrayacaktır" dedi.

Rusya havadan destekliyor

Suriye ordusu  Han Şeyhun’a ilerleyişine destek amacıyla Rusya’ya ait savaş uçaklarının, Kafr Nabudah-Han Şeyhun arasındaki yol üzerinde bulunan HTŞ mevzilerini vurduğu belirten Suriyeli yetkili "Aynı hedeflere bizim  helikopterlede vuruyor" dedi.

Aynı kaynaklar İdlib merkez ilçesinin güneyindeki Maarat El Numan ile M5’i bağlayan karayolunu da Rus uçaklarınca bombaladığını ve halen bu bombalamanın sürdüğünü ve kendileri için stratejik açıdan Han Şeyhun’u çift koldan kuşatmanın yanı sıra, bir sonraki aşamada Maarat El Numan’a da yönelmeyi planlamış olduklarını belirttiler.

Madik Kalesi’nin kuzeyinde kalan kesimlerin de ordu güçleri tarafından Hama kırsalına konuşlandırılan tank, top ve füzelerle vurmaya devam edildiği hafta sonunda bazı küçük köyleri ele geçiren silahlı grupların yeniden kontrolü kendilerine  bıraktıklarıni ifade ettiler.

Operasyonlar Türkiye'ye, Suriye topraklarından çık mesajı içeriyor

Cisr es Şuğur bölgesindeki Bdama beldesi de top ve füzelerle vuruldu. Kuzeyde Halep yakınlarındaki Raşidin’de de yer yer çatışmalar yaşandığı bildirildi. Suriye rejim güçleri, İran ve Rusya desteğiyle İdlib’de Türkiye’nin gözlem noktaları dahil HTŞ’ye yönelik operasyonlarını artırdı. Operasyonlar, Türkiye’ye “Suriye topraklarından çık” mesajı taşıyor.

Suriye iç savaşının son halkası olan İdlib’de rejim güçleri ve Türkiye destekli gruplar arasındaki çatışmalar giderek şiddetleniyor. İdlib; Rusya, İran ve Türkiye arasında varılan Astana Anlaşması kapsamında sayılan dört “çatışmasızlık bölgesinden” birisiydi. Bu dördünden Şam’ın Guta ve Kalamun bölgeleri, Dera ve Kuneytra ile Humus’un kuzeyini Türkiye’nin desteklediği gruplardan alan Suriye rejimi ve Rusya, şimdi ise Türkiye’yi “işgalci” olarak gördüğü İdlib’den çıkarmak istiyor.

İdlib’de son dönemlerde yoğunlaşan çatışmalarda, Türkiye’nin gözlem noktaları da hedef olurken, Suriye iç savaşının diğer aktörleri ABD ve Avrupalı güçlerden de “çatışmasızlığın korunması” sesleri yükselmeye başladı.

HTP yeni planlar yapıyor

Hedefi İdlib olan Suriye rejim güçleri, Hama’nın kuzeyi ile İdlib’in güneyine denk gelen bölgeye operasyon başlattı. Operasyon kapsamında ilerleyen rejim güçlerinin karşısında Heyet Tahrir El Şam (HTŞ/El Nusra) ve diğer irili ve ufaklı silahlı gruplar savaşıyor. Rejim, bölgede bulunan ondan fazla köyü HTŞ’den aldı. Rejim güçlerine karşı zorlanan HTŞ ise, “Şam’ın Fetih Ortak Operasyon Odası”nı kurup, diğer gruplarla bir çatı altında toplanarak, saldırılara karşı koymaya çalışıyor.  

Afrin'deki gruplar İdlib'e kaydırıldı

Suriyeli yetkili bize Türkiye’nin oluşturduğu ve “Ulusal Kurtuluş Cephesi” (UKC) adı altında topladığı terörist grupların bir kısmını Afrin’den İdlib’e HTŞ’nin yardımına yolladığını belirtti. Aynı yetkililer İdlib'e giriş yaptınız mı soruma "Terörist grup HTŞ ile çatışmalar sürüyor. İdlib ile Halep’in batı, Hama’nın kuzey ve Lazkiye’nin kuzeydoğu kırsallarına doğru  çatışmalar sürmekte  en yoğun olan alan ise Madik Kalesi, El Kirkat, Tüveyne, Şeria, El Kerim, Tel Hevvaş, Tel Osman ve Kefrenbude gibi bölge ve köyler. Hama’nın kuzeyine denk gelen bu bölgede birçok yeri aldık ve İdlib sınırlarına buradan giriş yaptık."