İlham Ahmed:'Türkiye ile her zaman diyaloğa hazırız'

Washington Enstitüsü’nün forumuna katılan MSD Eşbaşkanı Ahmed, Türkiye ile diyaloğa hazır olduklarını, düşmanlık beslemediklerini ve ABD’nin Suriye’de kalacağına dair söz aldıklarını aktardı.

İlham Ahmed:'Türkiye ile her zaman diyaloğa hazırız'

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Afganistan’dan çekilmesi sonrası benzer bir senaryonun Rojava’da ve Suriye’de de gerçekleşip gerçekleşmeyeceği merak konusu.

Aralarında Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı İlham Ahmed'in de bulunduğu Rojava'dan bir heyet, ABD’de bir süre boyunca aralarında Kongre üyelerinin de olduğu üst düzey yetkililerle diplomatik temaslarda bulunmuştu.

Washington Enstitüsü’nün forumuna katılan Ahmed, ABD ziyareti, ABD’nin Suriye siyaseti ve Rojava’daki gelişmelere dair konuştu.

 

"Türkiye ile her zaman diyaloğa hazırız”

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi danışmanlarından Andrew Tabler ve Amerikalı gazeteci David Ignatus’un da katıldığı ve online gerçekleşen forumda Ahmed, MSD’nin önümüzdeki döneme ait siyasetine dair değerlendirmelerde bulundu.

Ahmed, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Türkiye ile her zaman diyaloğa hazır olduğunu ve aralarındaki bütün anlaşmazlıkları barışçıl bir temel ve diyalogla çözebileceklerini belirtti.

Uluslararası kamuoyunun Türkiye ve Kürtler arasında açık ve kapsamlı diyalogların yürütülmesi için devreye girmesini isteyen Ahmed, bu sayede bölgede güvenliğin ve uzun dönemli istikrarın mümkün olabileceğini söyledi.

Suriye’de siyasi çözüme yönelik bütün taraflarla diyalog kurmaya hazır olduklarını kaydeden Ahmed, ABD ve Rusya’nın işbirliği yaparak rejim ile diyalog zemini sağlamaları gerektiğini söyledi.

“ABD’den Rojava’da kalma yönünde söz aldık”

Üst düzey görüşmelerde bulunduklarını ifade eden Ahmed, yetkililerin ABD’nin Rojava’da kalacağını ve Afganistan’daki gibi bir durumun ortaya çıkmayacağını söylediklerini kaydetti.

“Yönetimden ve yetkilerden ABD’nin Rojava’daki varlığının devam ettirileceği ve bölgeye ekonomik desteğin sunulacağı yönünde söz aldık.”

Ahmed ayrıca ABD’nin Suriye’deki varlığının Suriye sorununda bir denge yarattığını ve bu durumun Afganistan’dakinden farklı olduğunu ifade etti.

“Türkiye’ye yönelik düşmanlığımız yok”

Türkiye’ye yönelik siyasetlerine de değinen Ahmed, “Suriye halkları olarak ülkenin bir kısmını yönetiyoruz ve Türkiye’ye yönelik herhangi bir düşmanlığımız yok”

MSD Eşbaşkanı Ahmed ayrıca bölgede bir seçim düzenlemek istediklerini ve katılmaları için seçimin bütün taraflara açık olacağını belirtti.

Ahmed ayrıca Rojava Özerk Yönetimi’nin uluslararası gözlem heyetine kapılarının açık olacağını söyledi.