İngiliz parlamenterlerden; Kürtlere referandum güçlü bir silah,bağımsızlıktan vazgeçmeyin

İngiliz siyasetçiler, Kürdistan Bölgesi’ndeki referandum sonucunu, “Kürtlerin elindeki güçlü bir silah” olarak yorumlayıp, bağımsızlıktan vazgeçmemelerini söyledi

İngiliz parlamenterlerden; Kürtlere referandum güçlü bir silah,bağımsızlıktan vazgeçmeyin

İngiliz siyasetçiler, Kürdistan Bölgesi’ndeki referandum sonucunu, “Kürtlerin elindeki güçlü bir silah” olarak yorumlayıp, bağımsızlıktan vazgeçmemelerini söylüyor.

İngiltere Parlamentosu’nun üst kanadı olan Lordlar Kamarası’ndan bir grup parlamenter, Irak ve Heşdi Şabi güçlerinin Güney Kürdistan’a saldırılarını Rûdaw’a değerlendirdi.

İngiliz siyasetçiler, Bağdat’ın güç kullanarak kontrol ettiği bölgelerde “demografik yapı” ve bölge isimlerinin değiştirilmemesi gerektiğini söyledi.

Parlamenterler, İngiltere Başbakanı Theresa May’i Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümünde etkin bir rol üstlenmediği için eleştirdi.

 İngiltere İşçi Partisi’nden parlamenter Lord Donald Anderson, şunları söyledi:

“Şüphesiz Irak Kürdistan’ındaki tartışmalı bölgelerde zengin petrol yatakları bulunuyor. Söz konusu bölgelerde Kürt, Arap, Ezidi ve Hristiyan gibi farklı etnik ve dini oluşumlar yaşıyor. Bu bölgelerin demografik yapısı ve isimleri değiştirilmemeli.”

Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri şu anda başta Kerkük olmak üzere tartışmalı bölgeleri kontrolü altına almış durumda.

Bağdat da İngiltere’yi söz konusu bölgeye petrol üretimi için çekmeye çalışıyor.

Londra’nın bu konudaki siyasetini eleştiren parlamenterler, “İngiltere bu konuda sadece ekonomik çıkarlarını düşünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Parlamenter Colen Man, “Ne yazık ki ülkem ve ABD sadece kendi çıkarlarını koruyor. Kürdistan halkını düşünmüyorlar” dedi.

Colen Man, “Saddam Hüseyin’in Kürtlere yönelik saldırılarına ilişkin dosyalarda da İngiltere Saddam’ı desteklemişti” diye konuştu.

Erbil ile Bağdat arasında yaşanan sorunların çözümü için taraflar henüz diyaloğa başlamış değil.

Kürdistan Bölgesi Yönetimi, İran destekli Şii Heşdi Şabi milislerinin başta Kerkük olmak üzere tartışmalı bölgelerden çıkartılmasını istiyor.

Liberal Demokrat Parti Sözcüsü Lord John Shiple, “Bölgede güç kullanılmasına razı olamayız. Yapılan referandum sonucu Kürtlerin elinde güçlü bir silahtır. Kürtler, dünyaya seslerini duyurana kadar bağımsızlık kampanyalarına devam etmeli” ifadesini kullandı.

İngiliz siyasetçi Frank Hayn da, “Kürtlere yapılanlar hiç adil değil. Kürtlerin desteğe ihtiyacı var ve bu konuda biz de üzerimize düşeni yapmalıyız” diye konuştu.